Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra kell szavaznia az amerikai képviselőháznak az egészségügyi csomagról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét jóvá kell hagynia az amerikai képviselőháznak az egészségügyi törvény módosító csomagját, mivel a szenátusban egy csütörtök hajnalba nyúló, többórás vita során a republikánusok kifogást emeltek a tervezet két pontja ellen.

A demokrata párti képviselők kezdeményezésére létrejött módosító csomagot vasárnap fogadta el a képviselőház. Republikánus szenátorok azonban ki akarnak venni belőle két - egy diákhitel programmal kapcsolatos - cikkelyt, amelyek szerintük sértik a költségvetési szabályokat. Emiatt a képviselőháznak újra kell szavaznia a csomagról.

A demokrata párti szenátoroknak 30 republikánus kifogást sikerült elhárítani. Harry Reid szenátor, demokrata frakcióvezető úgy vélte, "teljesen egyértelmű, hogy a republikánusok nem javítani akarnak a törvénytervezeten, hanem tönkre akarják azt tenni".

A vasárnapi szavazáson a képviselőház - nem sokkal azután, hogy elfogadta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvény tervezetét, amely azóta Barack Obama aláírásával törvényerőre is emelkedett - szoros, 220-211 szavazati aránnyal hagyta jóvá a módosító csomagot.

A demokraták bíznak benne, hogy a képviselők gond nélkül újra elfogadják majd a tervezetet a republikánus szenátorok által javasolt apró változtatásokkal együtt.