Thaiföldön őrizetbe vettek 16 észak-koreai menedékkérőt

InfoRádió / MTI
2010. március 23. 08:27
Tizenhat észak-koreai menedékkérőt, köztük három gyereket vettek őrizetbe a thaiföldi hatóságok az ország északi részén - közölte kedden a rendőrség.

A csoport tagjait hétfőn fogták el Nong Khai tartományban, miután Laoszból érkezve átkeltek a Mekong folyón, és Thaiföld területére léptek. A menedékkérők egy észak-koreai faluból indultak, Kínán és Laoszon keresztül tartottak Thaiföldre, viszontagságos útjuk húsz napig tartott.

A menedékkérők között van két kislány és egy kisfiú, a gyerekek három és nyolc év közöttiek. Az észak-koreaiak azért érkeztek Thaiföldre, hogy politikai menedékjogot kérjenek, a thai hatóságok viszont illegális határátlépéssel vádolják őket.

Az éhség vagy az elnyomás miatt egyre több észak-koreai menekül külföldre. Általában a kínai határon keresztül hagyják el az országot, de mivel a kínai hatóságok visszatoloncolhatják őket, délkelet-ázsiai országokba vagy Mongóliába mennek tovább, menedéket keresve más országok nagykövetségén, abban a reményben, hogy végül letelepedhetnek Dél-Koreában.