eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ETA kész a politikai változásra, de nem teszi le a fegyvert

A Baszk Haza és Haladás (ETA) szeparatista szervezet vasárnap bejelentette, hogy "kész a változásra", de ezúttal sem közölte, hogy letenné a fegyvert.

A Gara című baszk újságban megjelent közlemény nem tér ki a Párizs környéki Dammarie-les-Lys településen feltételezett fegyveresei részvételével kedd este történt lövöldözésre sem, amelynek során egy francia rendőr meghalt.

Az ETA a baszk nyelven kiadott, a Gara által spanyolra fordított nyilatkozatban hangsúlyozza: kész megtenni a szükséges lépéseket a politikai változás útján.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott ETA a közleményben leszögezi: kész a baszk konfliktus konszenzusos megoldására oly módon, hogy a baszk állampolgárok mindenfajta korlátozás és külső beavatkozás nélkül dönthessenek jövőjükről.

A nyilatkozat feltehetően válasz a szervezet politikai szárnyának, a Batasunának a felszólítására, amely az erőszak beszüntetésére próbálja rábírni az ETA-t. A spanyol igazságszolgáltatás által 2003-ban betiltott mozgalom február közepén "demokratikus folyamatot" és "teljes erőszakmentességet" szorgalmazott.

"Ennek a demokratikus folyamatnak mindenféle erőszak nélkül kell folynia. (...), vagyis az ETA fegyveres tevékenysége, valamint állami erőszak és beavatkozás nélkül" - fejtette ki Rufino Etxeberría, a Batasuna vezetője.

A vasárnapi közleményben az ETA nem tesz említést arról, hogy letenné a fegyvert, vagy véget vetne a merényleteknek. Ehelyett leszögezi: továbbra keményen harcolni akar a Baszkföldért. "Nem állunk meg, amíg ki nem vívtuk a szabadságot" - áll a közleményben.

A madridi szocialista kormány, továbbá a spanyol politikai pártok a fegyverek letételét követelik az ETA-tól.

Szakértők szerint az ETA nagyon meggyengült az ismételt rendőrségi akciók következtében, amelyek során több mint 30 tagját vették őrizetbe az év eleje óta.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA, amelynek több mint 40 év alatt 829 halottat követelő támadásokat tulajdonítanak, 2009 augusztusa óta nem hajtott végre merényletet Spanyolországban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×