Kim Dzsong Il három éven belül meghal?

Infostart
2010. március 19. 08:40
Orvosi információkra alapozva egy magas rangú amerikai diplomata azt állítja, Kim Dzsong Il 2013-ban már nem fog élni.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese egy zárt ajtók mögötti találkozón kifejtette, hogy szerinte a 68 éves észak-koreai vezető még 2013 előtt meghal - tudósított a Chosun Ilbo dél-koreai napilap.

Az amerikai diplomata állítólag orvosi információkra hivatkozva állította ezt. A magas rangú politikus jóslata nem előzmény nélküli, hiszen januárban egy dél-koreai állami kutatóintézet riportjában szerepelt, hogy Kim valószínűleg 2012 után már nem fog élni.

Észak-Korea vezetője meg nem erősített hírek szerint 2008-ban agyvérzést kapott, azóta csak nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Egészségügyi gondjait jól jelzi, hogy feltűnően lesoványodott. Tavaly egy dél-koreai tévécsatorna hírszerzői forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy Kim Dzsong Il-nek hasnyálmirigyrákja van.

Szakértők szerint Kim hirtelen halála instabilitáshoz és hatalmi harcokhoz vezethet az atomhatalomnak számító Észak-Koreában, ezért sem véletlen, hogy a vezető utódjául állítólag már kijelölte legfiatalabb fiát, a Svájcban tanult Kim Dzsong Unt. Olyan keveset lehet tudni a húszas éveiben járó fiatalról, hogy amerikai illetékesek a svájci iskola tanáraitól próbáltak róla információt gyűjteni.