eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem sikerült a pénzreform - kivégezték az illetékest

Észak-Koreában kivégeztek egy korábbi, magas rangú kommunista vezetőt, mert őt tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért - közölte a Yonhap szöuli hírügynökség. A hírt dél-koreai hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket. Hasonló pénzreformot utoljára 1959-ben hajtottak vége Észak-Koreában.

Az észak-koreai pénz, a von újraértékelése miatt azonban megbénult az utcai piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, a reform nyomán áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki az országban. Mindennek következtében előbb menesztették Pak Nam Git, a kommunista Koreai Munkapárt pénzügyi és tervezési osztályának vezetőjét, a pénzreform "atyját", majd pedig - mint a Yonhap írta - a múlt héten Phenjanban ki is végezték.

Észak-Koreában az elmúlt hónapokban újra kinyitott több száz piac, de a termékek árai emelkednek, s a választék is szegényes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×