Öngyilkos merényleteket hiúsítottak meg Dél-Afganisztánban

InfoRádió / MTI
2010. március 17. 10:18
Két öngyilkos merénylő próbált robbantani szerda reggel a dél-afganisztáni Hilmend tartomány fővárosában egy nemzetközi segélyszervezet épületénél, de a biztonsági őrök mindkét támadót lelőtték, mielőtt még működésbe hozhatták volna a testükre erősítette robbanómellényt.

A női ruhába öltözött támadók berontottak az International Relief and Development (IRD) épületébe Laskargáh városban, és tüzet nyitottak az őrökre. A biztonsági őrök visszalőttek, és mindkét merénylőjelölttel végeztek a tűzpárbajban. A lövöldözésben a segélyszervezet két külföldi munkatársa megsebesült.

Az IRD irodája egy kormányhivatal mellett van, és kezdetben a hatóságok azt hitték, hogy azt az épületet is támadás érte. Az IRD az Amerikai Fejlesztési Ügynökség (USAID) nevében valósít meg projekteket: segíti a helyi földműveseket terményeik eladásában, és próbálja javítani az élelmiszerbiztonságot a térségben.

Laskargáh nem messze fekszik attól a területtől, Mardzsa város környékétől, ahol a NATO éppen hadműveletet hajt végre a tálib lázadók ellen.

A NATO szerdán bejelentette, hogy két katonájával végzett egy házi készítésű pokolgép kedden Afganisztán déli részén.

Az afgán belügyminisztérium közölte: a rendőrség több mint 500 terroristát vett őrizetbe és csaknem 800 terrortámadást hiúsított meg az utóbbi egy évben. Az elfogott terroristák között 105 külföldi állampolgár van, többségük pakisztáni.