eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovákiában is megemlékeztek március 15-ről a magyarok

Szlovákia-szerte ezrek vettek részt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörése 162. évfordulója alkalmával megtartott rendezvényeken. Szinte nem volt jelentősebb magyarok lakta település, ahol ne lett volna valamilyen ünnepség, megemlékezés.

Dunaszerdahelyen a városi ünnepségen, ahol több politikai, társadalmi, oktatási, egyházi és kulturális szervezet is képviseltette magát, több száz személy vett részt. A Szózat eléneklése után Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere szólt a jelenlévőkhöz és üdvözölte a megemlékezőket. Az ünnepi beszédek után átvonultak a Vámbéry téren található 1848-as emlékműhöz, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

Révkomáromban a megemlékezés hétfőn délután a Jókai szobornál kezdődött színes kulturális műsorral, majd pedig a Klapka téren folytatódott ünnepi beszédekkel. A több órás rendezvénysorozat este a városi művelődési központban fejeződött be.

Pozsonyban már hagyományosan a Medikus-kertben gyűltek össze a magyarok, ahol hétfőn délután megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Az ünnepi beszédet Duka Zólyomi Árpád, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke mondta, míg a kulturális műsort a somorjai Híd vegyes kar biztosította Hecht Anna vezényletével.

Több rendezvény volt Érsekújváron is. Délelőtt Zsapka Attila énekes adott koncertet a helyi gimnáziumban, délután pedig a Samba cukrászdában Nem engedünk a 48-ból! címnel a KultúrKorzó szövetség rendezvénye zajlott le. Ennek keretében Fabó Tibor a "március idusa mai szemmel" témában faggatta a város közéleti személyiségeit.

A Vágsellyéhez közeli Pereden a délután folyamán megkoszorúzták a helyi 1848/49-es emlékművet, majd ünnepi műsort tartottak a kultúrházban.

A szomszédos Farkasdon már vasárnap megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről. Tiszteletükre kopjafát lepleztek le.

"A jövő és a múlt között van egy kapocs, a jelen, melynek a hordozói mi vagyunk. El kell majd számolnunk nekünk is az utánunk jövő generációknak. Vigyáznunk kell arra, amire eleink is nagyon vigyáztak, minden megpróbáltatás ellenére 1848-49-ben, de a világháborúk megpróbáltatásai idején és a második világháború utáni meghurcolások során is, azt, amit a történelmi helyzet megkívánt - egyénenként és közösségként is - megcselekedni. Erről a folytonosságról kell szólnia 2010-ben is ennek az ünnepnek" - mondta a farkasdi rendezvény szónoka, Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.

A kelet-szlovákiai Kassán már szombaton ünnepeltek, s a városi temetőben megkoszorúzták a forradalom hőseinek síremlékeit.

Léván hétfő kora este szintén a temetőben lévő emlékműnél koszorúztak Csáky Pál részvételével, majd a Lévai Magyar Tanítási Nyelvű Egyházi Gimnázium diákjainak kultúrműsora következett. A koszorúzás után a helyi kultúrházban a Csemadok művészeti csoportjai léptek fel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×