eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felkorbácsolt indulatok a betegbiztosítási reform körül

Felkorbácsolt indulatok övezik az amerikai betegbiztosítási reform vitáját, amelynek hevessége megközelíti az elnökválasztási kampányét - írta a The New York Times hétfőn.

Az egészségügyi reform keresztülvitelét célzó, egy éve tartó kormányzati erőfeszítések a héten befejeződhetnek, a kongresszus demokrata párti vezetése végső szavazást akar az ügyben.

Az amerikai belpolitikában az utóbbi napok központi kérdése az volt, vajon elegendő szavazattal rendelkeznek-e a demokraták Barack Obama elnök reformtervének elfogadtatásához.

A The New York Times szerint több millió dolláros reklámkampány folyik annak a mintegy 40 ingadozó demokrata párti képviselőnek a megnyerésére, akinek a szavazata eldöntheti Obama legfontosabb belpolitikai törekvésének, az egészségügyi reformnak a sorsát.

Az Obama-féle átfogó reformot ellenzők csoportjai márciusban 11 millió dollárt fordítottak a képviselők meggyőzésére. Ugyanekkora összeget költ a szavazatok megszerzésére a másik oldal is, gyógyszergyártók 12 millió dollárt fordítanak reklámra a hét végére tervezett szavazás előtti véghajrában. A reklámok - amelyek összköltsége elérheti a 30 millió dollárt - nagyrészt a képviselők kerületeinek lakosságát célozzák: arra buzdítják a szavazókat, hogy bírják rá ilyen vagy olyan irányú voks leadására washingtoni delegáltjukat.

Obama elnök három nappal elhalasztotta Ausztráliába és Indonéziába tervezett e heti látogatását, mivel kézzelfogható közelségbe került az egészségügyi reformtörvény kongresszusi elfogadása. A Fehér Ház intenzív egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy minél több képviselő megszavazza Obama reformtervezetét.

Az elnök elképzelései közül már hónapokkal ezelőtt kikerült az állami biztosító modellje, jóllehet elnökválasztási kampányában ez volt egyik legfőbb ígérete. Obama mintegy 30 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, és megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a biztosítók megtagadhatják szolgálataikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek fennállása esetén.

Vezető republikánus politikusok figyelmeztettek: a Demokrata Párt súlyos veszteségeket fog elszenvedni a novemberi kongresszusi választásokon, ha az egészségügyi reformot a társadalom többségének tiltakozása ellenére elfogadtatják.

John Boehner, a képviselőház ellenzéki, republikánus vezetője a CNN televízióban közölte: mindkét párt részéről tiltakoznak Obama terve ellen, és ő személy szerint mindent meg fog tenni azért, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a törvényt.

Megfigyelők szerint évtizedek óta talán a legsűrűbb hét vár az amerikai törvényhozásra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×