eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma

Tomboló törzsi erőszak Nigériában

Továbbra is ideges a hangulat Nigéria egyik központi szövetségi államában, ahol a hétvégén, több, mint 500 keresztény lakost mészároltak le törzsi erőszakban. A falvak lakói kedden ismét elmenekültek, mert lövöldözést hallottak, kiderült azonban, hogy a védelmükre kirendelt katonát használták fegyverüket.

A Jos város közelében lakó, keresztény vallású berom törzs lakosai a helyi rendőrlaktanyákba menekültek miután újabb lövöldözés hallatszott a környéken. A lakosok félnek és idegesek, mert a hétvégén a muzulmán fulani törzs tagjai több faluban vérfürdőt rendeztek. Baltákkal és bozótvágó késekkel támadtak és kisgyerekeket is megöltek.

Szerda reggel azonban a lakosok hazatértek, mert kiderült, hogy a katonaság lőtt a levegőbe, hogy feloszlassa a bosszúra éhes fiatalok egy csoportját.

A szövetségi állam kormányzója szerint a sokkoló vérengzést meg lehetett volna akadályozni. Johan Jang azt mondta: jelezte a hadseregnek, hogy valami készülődik. A katonák azt ígérték, hogy segítenek, "de amikor elkezdődött a vérfürdő, egyikükkel sem tudtam telefonon beszélni" - mondta.

A túlélők közben tömeges temetéseken búcsúznak a három órán át tartott mészárlás halottaitól. Az egyik, kórházban lábadozó asszony azt mondta, a fiatal támadók elvették tőle másfél éves kislányát és egy bozótvágó késsel megölték.

Jos város a muzulmán észak és a keresztény dél közötti határ-, vagy inkább törésvonalon fekszik Nigériában, és az elmúlt években több ezer embert öltek meg a közösségi erőszakban, amelynek inkább a földhasználat és a diszkrimináció miatti vita, mint a vallás az oka.

A muzulmán törzs tagjai állattartók, míg a keresztények földművelők, és a két csoport régóta harcol a földért. A klímaváltozás nyomán a vándorló pásztorok egyre közelebb legeltetik állataikat a megművelt területekhez és ezzel veszélyeztetik a termést.

Két hónappal ezelőtt több, mint 320 - akkor - fulani muzulmán pásztort gyilkoltak meg a Jos város környéki erőszakban. Keresztény vallási vezetők is óvnak attól, hogy vallási indíttatású konfliktusnak állítsák be a két közösség harcát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×