eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fico bentlakásos iskolába küldené a romákat

A szlovák miniszterelnök bentlakásos iskolákkal oldaná meg a romaproblémát. Az emberjogi aktivisták veszélyesnek tartják Robert Fico elképzeléseit.

A szlovák kormányfő azt követően nyilatkozott a roma kérdésről, hogy "ellenőrző napot" tartott Dusan Caplovic, kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában. Mint mondta,nem lát más megoldást, mint bentlakásos iskolákat létesíteni a roma gyerekek számára. Szerinte ezt várják el a kormánytól az érintett települések polgármesterei is.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint csak néhány tízezer roma van. A valóságban számukat mintegy 450 ezerre becsülik. Jelentős részük a népszámláláskor hol szlováknak, hol magyarnak vallja magát. A legtöbb roma az ország keleti részén él, elképzelhetetlenül nyomorúságos körülmények között.

Az országban már több éve beszélnek arról, hogy bentlakásos iskolákat hoznak létre a roma gyerekek számára, de a vélemények nagyon megoszlanak, s eddig semmiféle gyakorlati lépés nem történt. Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek élesen bírálják az elképzeléseket, s azt állítják: ezek a tervek nem járulnak hozzá a probléma megoldásához, mert a program csak a roma gyerekek kisebbik részét érintené. Szerintük tovább mélyülne a roma gyerekek elkülönülése az oktatási rendszerben, ami sértené emberi jogaikat

Fico nem titkolta: számol a bírálattal, s emiatt előzetes párbeszédet kíván folytatni az Európai Unióval. Figyelembe kívánja venni a probléma szakértőinek a véleményét is.
Dusan Caplovic újságíróknak elmondta: néhány önkormányzat már konkrét terveket is beterjesztett,.az érintett települések támogatják az elképzelést..A miniszterelnök-helyettes szerint a bentlakásos iskolák tervét a roma gyerekek szüleinek is jóvá kellene hagyniuk, tehát a program önkéntességi alapon valósulna meg.

Az intézmények a romák által legsűrűbben lakott régióban működnének. Az elképzelést azonban a romaszervezetek sem támogatják teljes mértékben, szerintük hatásosabb lenne a munkahelyteremtő és művelődési programok támogatása hazai és külföldi forrásokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×