Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mianmari menekültek tízezrei éheznek bangladesi táborokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mianmari (burmai) menekültek tízezreit kényszerítik rögtönzött táborokba a szomszédos Bangladesben, s általános éhínség fenyegeti őket, ha nem jutnak több segélyhez - állítja kedden közzétett jelentésében egy nemzetközi emberjogi szervezet.

A massachusettsi központú Orvosok az Emberi Jogokért szervezet azzal vádolja a bangladesi hatóságokat, hogy "önkényesen letartóztatja, táborokba zárja és jogtalanul kitoloncolja" a muszlim rohingja népcsoporthoz tartozó, nyugat-mianmari menekülteket, akiket elüldöznek idén választásokra készülő hazájukból.

A szervezet jelentése "szabad ég alatti börtönöknek" nevezi a regisztrálatlan menekültek számára létrehozott átmeneti táborokat, ahol a gyermekek súlyos alultápláltságtól szenvednek az élelemhiány és a kijárás korlátozása miatt.

"A bangladesi kormány egyáltalán nem akar tudomást venni erről - mondja Richard Sollom, a szervezet kutatási és vizsgálati igazgatója. - Egyszerűen azt szeretné, ha (a menekültek) eltűnnének." Ráadásul a hatóságok akadályozzák külföldi segélyek eljutását a menekültekhez.

Banglades ENSZ-képviselője, Abdul Momen tagadta ezt a vádat. Szerinte a kormány tisztségviselőinek egyszerűen meg kell győződniük arról, hogy nem terroristacsoportoktól származnak-e a segélyek. "Mi áldozatuk vagyunk" - mondta, azt hangoztatva, hogy a szegény és túlnépesedett, 160 milliós lakosságú Bangladesre nagy terhet ró a menekültáradat, mégis megpróbál segíteni, amennyire tőle telik. Lehet, hogy volt egy-két "szórványos incidens" - tette hozzá, cáfolta ugyanakkor, hogy széles körű visszaélések történtek volna.

A burmai menekültek lélekszámát 200 és 400 ezer közé teszik Bangladesben. Dipu Moni bangladesi külügyminiszter a múlt héten a hazatelepítésüket szorgalmazta. Ugyanakkor rosszindulatúnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint rosszul bánnának a menekültekkel. Ezzel szemben számos segélyszervezet tiltakozott a rohingja menekültekkel való durva bánásmód, illetve a szaporodó táborok egyre romló helyzete miatt.