Elkészült a permi tűzeset zárójelentése

Infostart
2010. március 9. 20:37
Oroszországban közzétette zárójelentését a tavaly decemberi, 155 ember halálát okozó permi tűzvész körülményeit vizsgáló bizottság. A dokumentum szerint a tragédiát a szórakozóhely 2003-4 ben végrehajtott, szakszerűtlen és engedély nélkül történt átalakítása, valamint az azóta végzett renoválások okozták.

A jelentés megállapítja, hogy a korábban 50 férőhelyes lokál 300 fő befogadására alkalmassá bővítése során befalazták a menekülési útvonalat jelentő hatalmas ablakokat és csupán egyetlen vészkijáratot hagytak. A szakértők ezért a történtekért az átalakítást elvégeztető bérlőt illetve az azt nem ellenőrző bérbeadót is felelőssé teszik, illetve hangsúlyozzák a hatóságok felelősségét is.

A december 5-ei tűzvészben 155 ember halt meg, 11 sérült máig kórházi ápolásra szorul. Az esetet súlyosbította, hogy az 1,2 millió lakosú Perm környékén egyetlen kórház sem rendelkezett megfelelő felszereléssel a katasztrófa sérültjeinek ellátásához. Az eset miatt szigorú tűzvédelmi átvizsgálások kezdődtek Oroszország-szerte.