Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schöpflin: Görögország kizárása veszélyes lenne az eurózónára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő szerint veszélyeztetné az eurózónát, ha kizárnák belőle Görögországot. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: valamilyen politikai felügyeletre szüksége lenne az eurózónának.

Görögország GDP-arányos államháztartási hiánya meghaladja a 12 százalékot, holott a maastrichti kritériumok nem tennék lehetővé, hogy a szám 3 százalék fölé emelkedjen. Kérdés, hogyan szankcionálható mindez, hiszen például az ország kizárása az eurózónából, magát az egész zónát veszélyeztetné.

Schöpflin György szerint az vezetett ide, hogy az egyes kormányok gátlástalanul visszaéltek saját költségvetésükkel, úgynevezett kreatív könyvelést, valójában trükköket alkalmaztak. Most pedig maga a görög kormány próbál nyomást gyakorolni az unióra azzal, hogy kijelenti: a helyzet tarthatatlan, hiszen veszélyeztetik az euróövezetet.

Úgy tűnik, a befektetők egyelőre nem pártoltak el, hiszen nemrég nagyszabású kötvénykibocsátásba kezdett a kormány, amely sikeresnek bizonyult.

Schöpflin György ennek ellenére úgy látja: a görög példa intő jel, ami azt mutatja, hogy közép- és hosszú távon politikai felügyelet nélkül nem működtethető az eurózóna.

Az európai parlamenti képviselő szerint az európai uniós versenyképességi stratégia csak akkor működhet, ha az összes tagállam vállalja a feladatokat.

Hozzátette, mindemellett az Európai Uniónak, mint intézményrendszernek komolyabb koordinációs szerepet kell vállalnia.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán