eur:
393.29
usd:
367.55
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Schöpflin: Görögország kizárása veszélyes lenne az eurózónára

Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő szerint veszélyeztetné az eurózónát, ha kizárnák belőle Görögországot. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: valamilyen politikai felügyeletre szüksége lenne az eurózónának.

Görögország GDP-arányos államháztartási hiánya meghaladja a 12 százalékot, holott a maastrichti kritériumok nem tennék lehetővé, hogy a szám 3 százalék fölé emelkedjen. Kérdés, hogyan szankcionálható mindez, hiszen például az ország kizárása az eurózónából, magát az egész zónát veszélyeztetné.

Schöpflin György szerint az vezetett ide, hogy az egyes kormányok gátlástalanul visszaéltek saját költségvetésükkel, úgynevezett kreatív könyvelést, valójában trükköket alkalmaztak. Most pedig maga a görög kormány próbál nyomást gyakorolni az unióra azzal, hogy kijelenti: a helyzet tarthatatlan, hiszen veszélyeztetik az euróövezetet.

Úgy tűnik, a befektetők egyelőre nem pártoltak el, hiszen nemrég nagyszabású kötvénykibocsátásba kezdett a kormány, amely sikeresnek bizonyult.

Schöpflin György ennek ellenére úgy látja: a görög példa intő jel, ami azt mutatja, hogy közép- és hosszú távon politikai felügyelet nélkül nem működtethető az eurózóna.

Az európai parlamenti képviselő szerint az európai uniós versenyképességi stratégia csak akkor működhet, ha az összes tagállam vállalja a feladatokat.

Hozzátette, mindemellett az Európai Uniónak, mint intézményrendszernek komolyabb koordinációs szerepet kell vállalnia.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×