Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iránban halálra ítélték az ország vezetőinek sértegetőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A teheráni főügyész tagadta ellenzéki hírportálok jelentését, amely szerint egy fővárosi fellebbviteli bíróság helybenhagyta Mohammed-Amín Valian húszéves diák halálos ítéletét. Vétke bírái szerint, hogy \"Isten ellensége\" (mohareb), veszélyeztette az állam biztonságát, és sértegette az ország vezetőit.

"Valiannak - több más elítélthez hasonlóan - március 13-áig van joga fellebbezni" a rá kiszabott halálos ítélet ellen - jelentette ki Dzsafari Dolatabadi. "Egyesek az ítéletet hamis információk terjesztésére használták fel" - tette hozzá.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson. A Kaleme című ellenzéki portál szerint Valian azt vallotta, hogy kővel dobálta meg a biztonsági erők tagjait és a civil ruhás milicistákat, akik "kegyetlenül megverték egy teheráni nagygyűlés részvevőit". 

Washington pénteken elítélte a halálos ítéletet, és a politikai foglyok szabadon engedésére szólította Iránt. Philip J. Crowley amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a teheráni hatalomnak szabadon kell engednie az összes, börtönben sínylődő politikai elítéltet.

"Amennyiben az iráni kormány azt akarja, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá a nemzetközi közösség, köteles tiszteletben tartani polgárai alapvető jogait és szabadságjogait" - mondta Crowley.