eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György

Iránban halálra ítélték az ország vezetőinek sértegetőjét

A teheráni főügyész tagadta ellenzéki hírportálok jelentését, amely szerint egy fővárosi fellebbviteli bíróság helybenhagyta Mohammed-Amín Valian húszéves diák halálos ítéletét. Vétke bírái szerint, hogy "Isten ellensége" (mohareb), veszélyeztette az állam biztonságát, és sértegette az ország vezetőit.

"Valiannak - több más elítélthez hasonlóan - március 13-áig van joga fellebbezni" a rá kiszabott halálos ítélet ellen - jelentette ki Dzsafari Dolatabadi. "Egyesek az ítéletet hamis információk terjesztésére használták fel" - tette hozzá.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson. A Kaleme című ellenzéki portál szerint Valian azt vallotta, hogy kővel dobálta meg a biztonsági erők tagjait és a civil ruhás milicistákat, akik "kegyetlenül megverték egy teheráni nagygyűlés részvevőit". 

Washington pénteken elítélte a halálos ítéletet, és a politikai foglyok szabadon engedésére szólította Iránt. Philip J. Crowley amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a teheráni hatalomnak szabadon kell engednie az összes, börtönben sínylődő politikai elítéltet.

"Amennyiben az iráni kormány azt akarja, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá a nemzetközi közösség, köteles tiszteletben tartani polgárai alapvető jogait és szabadságjogait" - mondta Crowley.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×