A dél-afganisztáni Mardzsa újjáépítését ígéri Karzai elnök

InfoRádió / MTI
2010. március 7. 16:22
A dél-afganisztáni Mardzsa város újjáépítését ígérte Hamid Karzai afgán államfő.

Karzai vasárnap tett előre be nem jelentett látogatást a Hilmend tartományban fekvő városban, amelyet a három héttel ezelőtt indított közös NATO-afgán hadművelet során foglaltak vissza a táliboktól. Útjára elkísérte Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai, illetve nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka, valamint az afgán belügy- és védelmi miniszter.

Az afgán elnök két órán keresztül beszélgetett a helyieket képviselő mintegy háromszáz vénnel, akik a boltok fosztogatása, a házkutatások, a civil áldozatok és letartóztatások miatt panaszkodtak, időnként erősen megemelt hangon. Azt is mondták rosszallóan, hogy a nyugati katonai erők iskolákat használnak bázisuknak.

Karzai azt ígérte, hogy biztonságot teremt, iskolákat, utakat és kórházakat építtet. Amikor az egybegyűlteket arról kérdezte, hogy támogatják-e, a törzsi vezetők karjaikat magasba emelve kiáltottak igent.

Az afgán hadsereg és a koalíciós erők 15 ezer katonájának részvételével február 13-án kezdték meg a több mint nyolc éve indított afganisztáni háború legnagyobb offenzíváját, hogy kiűzzék a dél-afganisztáni Hilmendből a lázadókat. Mardzsát megtisztították a fegyveresektől, és a helyi lakosok elkezdtek visszatérni otthonukba. Mindazonáltal még mindig vannak kisebb ellenálló gócok. Karzai látogatásának egyik helyszínére rakétát lőttek ki a tálibok, nem sokkal az elnök érkezése előtt, de a rakéta nem robbant fel, így senki nem sebesült meg.

Egy nappal korábban, szombaton Gordon Brown brit miniszterelnök tett előre be nem jelentett látogatást az Afganisztán déli részén harcoló brit alakulatoknál. Felkereste egyebek között a Camp Bastion támaszpontot, hogy köszönetet mondjon a brit katonáknak a Mardzsa visszafoglalásáért indított műveletben való részvételükért.