Szemerkényi: Fontosabbá váltak a lengyel-magyar kapcsolatok

Infostart
2010. március 6. 09:00
A lengyel-magyar kapcsolatrendszer az unió csatlakozással nem leértékelődött, hanem éppen fontosabbá vált - mondta az InfoRádiónak Szemerkényi Réka. A külpolitikai szakértő a héten rangos elismerést vehetett át a lengyel külügyminisztertől.

A közép-európai együttműködés meghatározó eleme lehet annak, hogy mennyire sikeres az egyes országok uniós tagságának kihasználása - mondta az InfoRádiónak Szemerkényi Réka külpolitikai szakértő, aki a napokban rangos elismerést vehetett át a lengyel külügyminisztertől.

Szemerkényi Réka emlékeztetett, az EU-s csatlakozás előtt sokan attól féltek, hogy ezáltal a visegrádi együttműködésnek és a lengyel-magyar kapcsolatoknak leáldozik, mivel az uniós tagság más dinamikát hoz a külpolitikába, ám a szakértő akkor is úgy vélte, az új helyzetben fontosabbak lesznek a régiós kapcsolatok.

Kifejtette: a csatlakozás után a közép-európai országok olyan közegbe kerülnek, ahol létezik egy döntéshozatali rutin, amiben az európai nagy államok gazdasági súlyuk érvényesítését napi szinten használják, és ezt a gyakorlatot egy állam sem tudja önmagában befolyásolni.

A közép-európai államok egymásra utaltak a nemzetközi politika, a gazdaság és az energiapolitika kérdéseiben, kihívásaiban - hangsúlyozta a szakértő.

A lengyel-magyar kapcsolatok nagyon fontosak, és ez a prioritás meghatározása mellett ez konkrét gesztusokban is megnyilvánul - tette hozzá.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást