eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovákia: az Európa Tanács kifogásolja a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt

Problémának tartja a 20 százalékos szlovákiai hivatali nyelvhasználati küszöböt az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága, ezért felszólította az illetékes szlovák hatóságokat annak felülvizsgálatára - közölték pénteken Pozsonyban.

A testület kifogásolja, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségi lakosok aránya nem éri el a 20 százalékot, a közösség tagjai nem használhatják anyanyelvüket a hivatalokban.

Az ET Miniszteri Bizottsága ezt a korlátozást nem tartja összeegyeztethetőnek a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával, s ezért a rendelkezés felülvizsgálatát várja Pozsonytól.

Mindez abból a jelentésből derül ki, amelyet a pozsonyi külügyminisztérium készített a charta szlovákiai végrehajtásáról, és tárcaközi egyeztetésre bocsátott.

A miniszteri bizottság az Európa Tanács ajánlásokat megfogalmazó döntéshozó szerve.

A miniszteri bizottság ajánlásai alapján Szlovákiának minden iskolai szinten biztosítania kell a kisebbségi nyelvek oktatását, s a lehetőségekről tájékoztatnia kell a szülőket. Javítania kell a közszolgálati televízió és rádió kisebbségi nyelvű műsorainak vételi lehetőségeit, s támogatnia kell a kereskedelmi televíziók és rádiók kisebbségi nyelvű adásait is.

A kereskedelmi adókat a kisebbségi nyelvű műsorok sugárzásától elriasztja, hogy ezeket szlovák nyelven feliratozni kell - mutatott rá a bizottság. A szlovák külügy erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a kötelezettséget az államnyelvtörvény módosítása már megszüntette.

Szlovákiának - a bizottság szerint - támogatnia kell a kisebbségi nyelvű sajtó kiadását is. A külügy rámutatott: ez egy pályázati program keretében már megvalósult.

Az ET bizottsága ugyanakkor azt ajánlja Szlovákiának, hogy csökkentse a különleges iskolákba járó roma gyerekek számát. Pozsony úgy véli, hogy ezen a téren is történt előrelépés.

A szlovák külügyminisztérium jelentése szerint az ET Miniszteri Bizottsága a Szlovákiával foglalkozó ajánlásokat tavaly november 28-án fogadta el. A regionális nyelvi charta alkalmazásáról szóló harmadik jelentést 2012-ben kell benyújtania Szlovákiának, amely 2001-ben csatlakozott a chartához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×