eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla

Nagy erejű földrengések Japánban és Chilében

Nagy erejű földrengés rázta meg Japán déli szigetét, Okinavát helyi idő szerint szombat hajnalban. Ezzel szinte egy időben Chilében mozdult meg többször is a föld.

Okinavában a rengés ereje az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a Richter-skálán 7-es fokozatú volt. A rengés epicentruma Okinava fővárosától, Nahától 84 kilométerre keletre volt, hipocentruma (fészke) pedig 22 kilométeres mélységben.

A japán meteorológiai hivatal 6,9-es erősségű földmozgást jelzett.

A hatóságok cunamiriadót rendeltek el, de azt nem sokkal később lefújták. Naha városban eltört néhány vízvezeték, de nagyobb károkról, sérültekről nem érkezett jelentés.

A Richter-skála szerinti 8,5-es földrengés volt szombaton Chile partjainál is, a Csendes-óceánban. A rengés epicentruma Concepción városától 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben.

Helyszíni jelentések szerint a földmozgást - amely helyi idő szerint az éjszaka közepén történt - az óceánparttól több mint 100 kilométerre fekvő Santiagóban is érezni lehetett; a 4,6 millió lakosú metropolisban megremegtek az épületek, és néhány városrészben megszűnt az áramszolgáltatás.

Chile teljes partszakaszára és a perui partszakaszra szökőárriadót hirdettek.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×