Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy erejű földrengések Japánban és Chilében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy erejű földrengés rázta meg Japán déli szigetét, Okinavát helyi idő szerint szombat hajnalban. Ezzel szinte egy időben Chilében mozdult meg többször is a föld.

Okinavában a rengés ereje az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a Richter-skálán 7-es fokozatú volt. A rengés epicentruma Okinava fővárosától, Nahától 84 kilométerre keletre volt, hipocentruma (fészke) pedig 22 kilométeres mélységben.

A japán meteorológiai hivatal 6,9-es erősségű földmozgást jelzett.

A hatóságok cunamiriadót rendeltek el, de azt nem sokkal később lefújták. Naha városban eltört néhány vízvezeték, de nagyobb károkról, sérültekről nem érkezett jelentés.

A Richter-skála szerinti 8,5-es földrengés volt szombaton Chile partjainál is, a Csendes-óceánban. A rengés epicentruma Concepción városától 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben.

Helyszíni jelentések szerint a földmozgást - amely helyi idő szerint az éjszaka közepén történt - az óceánparttól több mint 100 kilométerre fekvő Santiagóban is érezni lehetett; a 4,6 millió lakosú metropolisban megremegtek az épületek, és néhány városrészben megszűnt az áramszolgáltatás.

Chile teljes partszakaszára és a perui partszakaszra szökőárriadót hirdettek.