Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Chilei földrengés: szökőárhullám fenyegeti a csendes-óceáni szigeteket - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szökőár fenyegeti a Csendes-óceán szigeteit a Chile partjainál történt szombat hajnali földrengés miatt - közölte a csendes-óceáni cunamielőrejelző központ.

Michelle Bachelet chilei elnök bejelentette, hogy a haditengerészet megkezdte a Húsvét-szigetek részleges kiürítését. A Chiléhez tartozó sziget a Csendes-óceán közepén található, 3500 kilométerre a chilei partoktól.

A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint a földlökés kiváltotta hullám becslések szerint délelőtt 11 (közép-európai idő szerint este 10) óra után éri el Hawaii szigetét, és károkat okozhat. "Sürgős cselekvésre van szükség, hogy megóvjuk az emberek életét és vagyontárgyait" - közölte a központ, hozzáfűzve, hogy egyformán veszélyeztetett a sziget teljes partszakasza.

Helyi idő szerint szombat hajnalban nagy erejű földrengés rázta meg Chile középső részét, a természet csapás legkevesebb 78 emberéletet követelt. A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozat. A Külügyminisztérium honlapján olvasható 2005-ös bejegyzés szerint Chilében nagyjából 500 és 1000 fő közé tehető a magyar származásúak létszáma.

A Chilét sújtó nagy erejű földrengésről a Guardian brit napilap honalapján tettek közzé fotókat.