eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla

Megvásárolta az adócsalók nevét tartalmazó CD-t a düsseldorfi kormány

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya megvásárolta az adócsalók adatait tartalmazó CD-t: a düsseldorfi pénzügyminisztérium 2,5 millió eurót fizetett az adathordozóért - értesült pénteken este a spiegel.online.

A kompaktlemez 1400 adócsaló adatait tartalmazza, mégpedig egész Németországból. A névsor a hozzá tartozó bankszámlák azonosítójával a Credit Suisse svájci bankóriás adatbázisából származik - írta a német hírmagazin.

Eközben a baden-württembergi tartományi kormány bejelentette, hogy nem hajlandó megvásárolni a neki is felajánlott (lopott) adatokat. Stuttgartban koalíciós szakítópróbát képez az ügy, mivel a kereszténydemokraták (CDU) hajlanának a "lopott jószág" megvételére, partnerük, a liberális FDP viszont vehemensen ellenzi azt.

A CD megvásárlása, amely az utóbbi napokban egyre valószínűbbé vált, valóságos bűnbánathullámot indított el Észak-Rajna-Vesztfáliában. Az elmúlt hét nap során csaknem megkétszereződött az önfeljelentők száma - azoké, akik írásban bevallották az adóhivatalnak, hogy eltitkolták jövedelmük egy részét. "Az önfeljelentések száma egy hét alatt 572-ről 1066-ra emelkedett" - közölte pénteken a tartományi pénzügyminisztérium.

Bajorország még nem döntött a felajánlott CD megvásárlásáról, de a nagyobbik müncheni kormánypárt főtitkára pénteken síkraszállt a vételért. Alexander Dobrindt (CSU) szerint a lemezt már csak azért is meg kell szerezni, mert "felelősséggel tartozunk mindazoknak, akik tisztességesen és az előírásoknak megfelelően fizetik az adójukat. Az államnak kötelessége azonosítani és felelősségre vonni azokat, akik adót csalnak" - hangoztatta a Keresztényszociális Unió főtitkára az Augsburger Allgemeine című lap szombati kiadásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×