Elárulták a Hamász-főnököt?

Infostart
2010. február 26. 06:30
Kínos helyzetet okozott a Hamász palesztin szervezetnek egyik alapítójának fia. A férfi azt állítja, hogy éveken át izraeli besúgó volt. Mindeközben az iszlámista szervezetet megingatta egy másik fontos vezetője halála, akit Dubajban gyilkoltak meg, hamis európai útlevelekkel utazó, ismeretlen személyek. Felmerült a gyanú, hogy a Hamász-főnököt elárulták.

A legújabb Hamász-affér főszereplője Moszab Juszef, a szervezet egyik alapítója, Hasszan Juszef sejk fia. Miközben apja hatéves börtönbüntetését tölti egy izraeli fegyházban, a fiú azt állította, hogy éveken át informálta Izraelt, és így több öngyilkos merényletet akadályozott meg.

A Hamász elutasította az állításokat és azt mondta: Juszef hazudik, mindezzel az izraeli propaganda-gépezet próbálja lejáratni a mozgalmat, amely 2007-ben átvette az ellenőrzést a Gázai-övezet felett.

Az ifjabb Juszef három éve az Egyesült Államokba költözött, ahol a jövő héten jelenik meg a Hamász fia című könyve. Ebben arról ír, hogyan akadályozott meg merényleteket és adott fel az izraelieknek szélsőséges vezetőket.

Az idősebb Juszef azt mondta: el tudja képzelni, hogy fia informátor volt, mert úgymond "tizenéves korában megzsarolhatták".

Juszefet a Sin Bét titkosszolgálat "a Zöld hercegnek" nevezte, utalva ezzel magas pozíciójára, és az iszlámista mozgalom színére. Közben a Hárec című izraeli lap azt írta: Sin Bét ügynökök megerősítették a könyvben olvasható állításokat. A jelentés szerint a keresztény hitre áttért Moszab gyűlölte a Hamászt, és meggyőződésesen cselekedett.

Apja igyekezett értésre adni, hogy Moszab nem okozhatott túl nagy kárt a szervezetnek: a fontos titkokhoz nem jutott hozzá, és a Hamászon belül úgymond tudtak arról, hogy 17 éves korában megzsarolták. Moszab nem volt aktív tag - állította közleményében a Hamász. Közben a militáns szervezetet tovább gyengíti, hogy felmerült: Dubajban meggyilkolt egyik vezetőjét elárulhatták.

A Hamász vezetői azonban megölt társukat, al-Mabhuhot vádolták könnyelműséggel, amiért az interneten vett magának repülőjegyet, és közölte családjával, hogy melyik szállodában szállt meg az emírségben. Ebben a szállodában végeztek vele az európai útlevelekkel utazó kommandó tagjai, - akik, a dubaji hatóságok szerint - még többen voltak, mint korábban hitték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást