Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õrizetbe vettek Szlovákiában két magyart a nyelvtörvény elleni tüntetés előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák rendőrség őrizetbe vett és kihallgatott két fiatalembert a keddi révkormáromi nyelvtörvényellenes tüntetés előtt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Az újság szerint a kihallgatás este 10 óráig tartott. A tüntetésre tartó csoportot állítólag egy árpádsávos zászló miatt "kapcsolták le". A rendőrség a lapnak megerősítette az értesüléseket. A hatóság szerint viszont nem az árpádsávos zászló, hanem náci önkényuralmi jelvények miatt állították elő a két dunaszerdahelyi járásbeli fiatalembert.

A rendőrség a lefoglalt jelvényeket továbbküldte szakvéleményezésre, s annak kézhez vétele után döntenek a 20, illetve 18 éves fiatalember elleni további eljárásról.

A csoportot a Klapka tértől mintegy négyszáz méterre található Lúdpiac téren igazoltatták, eközben találták náluk a jogszabályok által tiltott szimbólumokat. A
rendőrség szerint a tüntetés tényétől függetlenül előállították volna őket. A keddi tüntetés rendbontás és incidensek nélkül ért véget, mintegy 400 fő vett rajta részt.

A szlovák jogszabályok lehetővé teszik, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményezzenek olyan személy ellen, aki nyilvánosan lobogtat árpádsávos zászlót. A szlovák büntetőjogi törvénykönyv 421. paragrafusa - amely általánosan fogalmaz - szerint ez kimerítheti az emberi szabadságjogok elnyomását hirdető csoportok népszerűsítésének és támogatásának bűntettét - olvasható az új Szóban.