Botrányt kavart a híres tévés: "elfelejtettem, hogy Obama fekete..."

InfoRádió / MTI
2010. február 25. 09:46
Egy tévészemélyiség egyetlen, elismerőnek szánt megjegyzése - "...elfelejtettem, hogy (Obama) fekete" - vihart kavart az Egyesült Államokban. A vita felfedte: az a gondolat, hogy az első fekete elnök megválasztásával Amerika túllépett a faji kérdésen, nem mentes a belső ellentmondásoktól.

Az ominózus mondattal Chris Matthews tévés műsorvezető Barack Obamának az unió helyzetéről elmondott beszédét kommentálta. "Minden arra utalt, hogy az elnök túllép a faji szemponton... Ma este egy órán át elfelejtettem, hogy fekete" - jegyezte meg a liberális kommentátor a beszéd után.

Obama lelkes támogatója elismerésnek szánta a megjegyzést, de azonnal felháborodást keltett vele, mert voltak, akik úgy értelmezték, hogy a fekete bőrszínt egyesek - akár öntudatlanul is - olyan fogyatékosságnak tekintik, amelyen felül kell kerekedni. Matthews a jelek szerint elfelejtette megkérdezni az afroamerikaiakat, akarják-e, hogy ne tekintsék őket feketéknek.

"Mint fekete amerikai, azt szeretném, ha az emberek tudnák, ki vagyok és honnan jöttem, és ehhez nem kapcsolódna semmiféle fogyatékosságképzet" - mondta Imani Perry, a Princeton Center of African American Studies nevű, az afroamerikaiakkal foglalkozó kutatóintézet professzora az AP hírügynökségnek. Noha a tanárnő jóindulatúnak tekinti Matthews megjegyzését, mégis aggodalmat keltőnek tartja, mivel "az következik belőle, hogy ha nem feledkezett volna meg Obama feketeségéről, akkor az bizony akadályozná abban, hogy hozzáértő vagy tehetséges vezetőnek tekintse".

"Az az ideális, ha mindenkit olyannak látunk és fogadunk el, amilyen, beleértve azt, hogy honnan származik, mihez ért és milyenek a kvalitásai. És mindezt tiszteletben tartjuk is - magyarázta a professzor. - Ez pedig egészen más dolog, mint +túllépni a faji szemponton+".

"Tudnunk kell, hogy mindenki valamilyen fajhoz tartozik" - húzta alá Blair L. M. Kelley, aki történelmet tanít az Észak-karolinai Egyetemen.

"Amikor azt mondják, lépjünk túl a faji hovatartozáson, vajon ez a fehérekre is vonatkozik? Nekik is azt mondják, hogy lépjenek túl a fehérségükön? És ha mi, feketék meghaladjuk fajunk határait, mi lesz belőlük? Talán fehérek leszünk? Miért kellene kilépnünk a fajunkból ahhoz, hogy megoldjunk valamilyen problémát?" - sorolta kérdéseit a fekete bőrű egyetemi tanár.

Öntudatlan előítélet?

Matthews megjegyzése nem ment ilyen messzire, de azonnal reagálások özönét váltotta ki, különösen a Twitter közösségi portálon.

Másfél órával később maga a kommentátor is igyekezett megmagyarázni a szavait. "Természetesen vállalom, amit mondtam, és bízom benne, hogy jól mondtam" - szögezte le, hozzátéve, hogy ő maga az 1960-as évek faji feszültségei közepette nőtt fel.

"Amikor a beszédet hallgattam, érezni lehetett, hogy most nincs szó ilyesmiről (faji feszültségről), és ehhez Obama vezető szerepe kellett. Arra volt szükség, hogy velünk együtt túllépjen ezeken az ellentéteken. Ilyen egy igazi vezető szerep a nemzet élén. Azt hiszem, csodálatos dolgot vitt végbe, a politikai életben túllépett a fehéren és a feketén" - fejtette ki.

Igen sokan biztosították egyetértésükről Matthewst, vagy legalábbis úgy fogalmaztak, hogy ha nem is válogatta meg a legszerencsésebben szavait, azok azt tükrözték, hogy ma minden amerikai egyenlő.

Sok fekete akadt azonban, aki nehezen tudta felejteni az "elfelejtettem" szót. Kevin Jackson fekete bőrű konzervatív szerző, aki A nagy fekete hazugság címmel írt könyvet, arról beszélt, hogy az embereket érdemeik szerint kell megítélni, nem pedig a színük alapján - de azt egyáltalán nem akarja, hogy az emberek ne vegyék észre, hogy ő fekete. "Egyáltalán nem szeretném... Ugyanis a mi történetünk bámulatos" - hangsúlyozta.

Sophia Nelson fekete ügyvédnő, a politikával, faji kérdésekkel és a nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó Politicalintersection.com portál alapítója kifejtette, hogy a maga részéről sértőnek tartja, ha őt valaki világos gondolkodásúnak és intelligensnek nevezi. "Ez annyit tesz, hogy a hozzám hasonló emberek általában nem ilyenek" - jegyezte meg.

Véleménye szerint Matthews szavai ugyanazt az öntudatlan előítéletet tükrözik, mint Joe Biden jelenlegi alelnök Obamáról tett korábbi megjegyzése, miszerint Obama - aki akkor még csak szenátor volt - "tisztán és világosan fejezi ki magát". Hasonló szelleműnek minősítette Harry O'Reid szenátor kijelentését is, aki azt jósolta, hogy Obamát könnyebben megválaszthatják, mert bőre világosabb, és "nem néger dialektusban" beszél.

"Matthews pontosan azt mondta, amit gondolt. Elfelejtette, hogy (Obama) fekete, mert az elnök olyan világosan és meggyőzően beszélt" - vélekedett az ügyvédnő.

Sokan azzal érvelnek, hogy ha a tévékommentátor Obama beszéde alatt elfelejtette, hogy (az elnök) fekete, akkor a nap másik 23 órájában is el kellene felejtenie. Ami Kelley professzorasszony szerint egyébként nem is okvetlenül baj. "Obama arra készteti az embereket, hogy másként értékeljék a feketeséget, mint ahogy a múltban tették" - mutatott rá az észak-karolinai történelemoktató.