eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy hét múlva hazajöhetnek az Afganisztánban megsérült magyar katonák

Körülbelül egy hét múlva - a PRT (tartományi újjáépítési csoport) hetedik váltásával együtt - hazaérkezik a támadásban megsérült két magyar katona Afganisztánból - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A HM tájékoztatása szerint a február 7-én megsérült katonákat egy német katonai kórházból már átszállították a magyar PRT Puli Kumriban található táborába. A katonák jól vannak, de szolgálatba még nem álltak. Részt vesznek a tábor napi életében, könnyebb feladatokat ellátnak, segítenek, amiben tudnak, de csak annyi terhelést kapnak, amennyit az orvos engedélyez.

Hazaérkezésük után komolyabb gyógykezelésre várhatóan nem lesz szükségük, de az valószínű, hogy kisebb korrekciós műtétre, a repeszek okozta hegek plasztikai korrekciójára viszont igen - közölte a HM.

Gránátvetővel (RPG) támadtak meg február 7-én vasárnap egy magyar katonai konvojt az Észak-Afganisztánban lévő Baglán tartományban; két katona megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben.

Bocskai István, a HM szóvivője elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közelben lévő kunduzi kórházba szállították. A súlyosan sérült századost, a szakasz parancsnokát egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A szóvivő az eset körülményeiről azt közölte, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy páncélozott autóból (Humvee) álló konvojra.

A lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg - mondta a szóvivő. A második lövedék - a katonák gyors reakciója következtében - már két autó között repült el.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×