Botrány az európai parlamentben: "Maga Belgiumból jön, amely nem is tekinthető országnak"

InfoRádió / MTI
2010. február 24. 18:41
Útszéli hangon sértegette szerdán egy brit európai parlamenti (EP) képviselő Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét.

"Nem akarok udvariatlan lenni, de önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, a megjelenése pedig egy kis bankalkalmazotté" - fordult Van Rompuyhoz az európai integráció elmélyítésétől mélységesen iszonyodó Nigel Farage. A brit EP-képviselő korábban többször hívta fel magára a figyelmet botrányt keltő felszólalásaival.

A szerdai brüsszeli európai parlamenti vitában az unió 2020-ig szóló fejlesztési stratégiájáról volt szó. Farage azzal támadt a tavaly decemberben az Európai Tanács elnökévé választott Van Rompuyre, korábbi belga miniszterelnökre, hogy amióta hatalmat kapott a kezébe, majdhogynem protektorátussá változtatta a pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot.

"Kicsoda ön? Én soha nem hallottam önről, Európában senki nem hallott önről. Maga Belgiumból jön, amely voltaképpen nem is tekinthető országnak" - fakadt ki Farage, aki rendszeresen szónokol a "nemzetállamok" nevében az európai egységtörekvések ellen.

Felszólalása hatalmas felhördülést váltott ki, néhány percre elszabadultak az indulatok az ülésteremben. Jerzy Buzek EP-elnök elfogadhatatlannak minősítette Farage szavait. Martin Schulz, a szociáldemokraták frakcióvezetője viszont Buzeknek tett szemrehányást amiatt, hogy nem fojtotta bele a szót az "eurofób" brit képviselőbe.

Farage még egyszer szót kért és kapott, személyes megtámadtatás címén, és ekkor Schulznak rontott neki, felháborodva emlékeztetve őt arra, hogy a szociáldemokraták fasiszta tendenciákról beszéltek a brit euroszkeptikusokkal kapcsolatban. Schulz ehhez sűrűn bólogatott, jelezve, hogy neki most is ez a véleménye. Buzek ekkor már megvonta Farage-tól a szót, mondván, kijelentései nem személyes megtámadtatásra reflektáltak.