eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Ezer fölé emelkedett az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma

Ezer fölé emelkedett az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma - közölte kedden egy független hírportál, amely az amerikai háborús áldozatokat tartja nyilván.

Az icasualties.org számítása szerint az ázsiai országban eddig 1003 amerikai katona vesztette életét a nyolc éve tartó háborúban, amelyben még mindig nem sikerült úrrá lenni a tálib felkelésen.

Az amerikai haderő idén már 54 katonát vesztett Afganisztánban. A szövetséges csapatoknak összesen 1659 áldozatuk van, a brit erők 264, más országok együttesen 392 katonát vesztettek.

A híroldal szerint az Irakban harcoló amerikai erők soraiban 4378 fős a veszteség. A szövetségeseknek összesen 4696 katonájuk halt meg az arab országban.

Elemzők rámutattak: az afganisztáni amerikai áldozatok száma azzal egy időben lépte túl az ezer főt, hogy a NATO-erők az egyik legnagyobb arányú támadást intézték a tálib erők ellen az egyik legnyugtalanabb tartományban, Hilmendben, Mardzsa térségében. Az offenzíva Barack Obama amerikai elnök 30 ezres csapaterősítése után része a szövetségesek azon törekvésének, hogy átvegyék az ellenőrzést a tálibok központjai felett, és átadják azt az afgán biztonsági erőknek. Az amerikai csapatok fokozatos kivonása a tervek szerint jövő nyáron kezdődik.

Szakértők szerint ha jelentősen emelkedik az amerikai áldozatok száma, vagy ha a hadműveletekkel nem sikerül stabilitást teremteni Afganisztánban, csorbát szenvedhet a háború mielőbbi lezárására törekvő Obama elnöki tekintélye.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×