eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Eltűnt embereket találtak Madeirán

Negyvennyolcra nőtt a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek halálos áldozatainak száma a Portugáliához tartozó Madeira szigetén. A korábban eltűntként nyilvántartottak száma viszont csökkent, miután 19 személyt megtaláltak - közölték a hatóságok.

Hat további tetemet találtak, ezzel 48-ra emelkedett a szigetet az utóbbi 100 évben ért legsúlyosabb katasztrófa halálos áldozatainak a száma. Ugyanakkor az eltűnt személyek száma, amelyet vasárnap 32-ben adtak meg a hatóságok, csökkent, mert tizenkilencen épségben előkerültek. Az áldozatok között eddig egyetlen külföldi van, egy brit turistanő, akit magával ragadott az ár, és vízbe fúlt.

Szombaton nyolc óra alatt egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott Madeirán. A sziget fővárosában, Funchalban káosz tört ki, a főútvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár. Több százan maradtak fedél nélkül.

Lisszaboni közlés szerint a sziget legtöbb közútja ismét járható, a legtöbb helyen sikerült helyreállítani a telefon-, az áram- és a vízszolgáltatást. Három, viszonylag kedvező időjárást hozó nap után azonban szerdára ismét narancssárga fokozatú riasztást rendeltek el, mivel újabb csapadékfront közelít a sziget felé.

Hétfőn a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. A sziget illetékesei viszont abban reménykednek, hogy a lehető leggyorsabban sikerül napirendre térni a történtek fölött. Az autonóm régió kormányfője, Alberto Joao Jardím szerint a madeirai gazdaság számára katasztrófával érne fel, ha kihirdetnék a rendkívüli állapotot. "Nem tehetem tönkre a számunkra létfontosságú piacot" - nyilatkozta a jobboldali populista politikus, az idegenforgalomra célozva.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×