eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Pofonokból és válságokból tanul az Európai Unió

Egy tagállam bizonyos témákban csak akkor mond le a nemzeti hatásköréről, ha közösségi hatáskörből neki is több haszna van - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Fóris György. A Bruxinfo képzési igazgatója szerint ilyen terület lehetne a környezetvédelem, amely terén azonban az EU komoly pofont kapott Koppenhágában.

Vajon a gazdasági válság és a görög helyzet kezelése elég sokk lehet-e ahhoz, hogy a tagállamok önállóságra való törekvése gyengüljön? Az InfoRádió Aréna című műsorában a Bruxinfo képzési igazgatója a kérdésre válaszolva azt mondta: egy tagállam akkor mond le kizárólagos nemzeti hatásköréről, ha a közösségi hatáskörből több haszna van.

Az Európai Unió egész története egy tanulási folyamat: újabb és újabb területekről bizonyosodik be, hogy az a logikusabb, ha közösségi szinten kezelik - véli Fóris György, aki szerint az is egy tanulási folyamat, ami a gazdasági válság, a görög helyzet és a környezetvédelem terén történik - ezek azok a területek, amelyek elgondolkodtatták a tagállamokat, hogy célszerű lenne-e feladni a nemzeti szuverenitás egy részét.

A környezetvédelem kapcsán a szakértő elmondta: a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcs komoly pofon volt az unió számára. Az EU először fogadott el 2007-ben olyan jogszabálycsomagot, amely kötelezővé tesz bizonyos intézkedések meghozatalát a megújuló energiák használatában és a kibocsátás-csökkenésben. Ezzel Európa azt hitte, mindent megtett annak érdekében, hogy a többi hatalom az uniót másolja és kövesse a klímapolitika terén - mondta Fóris György.

Ráadásul az EU élére állt annak a folyamatnak is, hogy pénzt ajánlott azoknak az országoknak, amelyek nem tudnak költeni a klímapolitikára. A koppenhágai vita azonban megmutatta, hogy azon országok, amelyek pénzt kaptak, nem feltétlenül voltak hajlandóak tenni az ügy érdekében, nem vállaltak fel komoly célokat, vagy ha igen, akkor nem hagyják azokat ellenőrizn - fűzte hozzá. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×