Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Líbiai ultimátum a tripoli svájci nagykövetségnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A líbiai hatóságok hétfő délig adtak határidőt Svájc tripoli nagykövetségének arra, hogy kiadja a líbiai igazságszolgáltatásnak az észak-afrikai arab országban börtönbüntetésre ítélt Max Göldi svájci üzletembert - jelentette az al-Dzsazíra.

A katari műholdas tévé szerint Tripoli ellenkező esetben intézkedéseket hoz a nagykövetség ellen, amelyeket azonban nem ismertettek. Músza Kúsza líbiai külügyminiszter az ultimátumról vasárnap éjszaka tájékoztatta a Líbiában szolgálatot teljesítő európai diplomáciai képviseletek vezetőit - tette hozzá a hírtévé.

A líbiai hatóságok azt szeretnék, hogy Göldi négy hónapra vonuljon börtönbe azt követően, hogy egy bíróság bűnösnek találta a líbiai vízumszabályok megsértésében.

Göldit és honfitársát, Rachid Hamdanit 19 hónappal ezelőtt vették őrizetbe megtorlásul azért, mert Genfben inzultus érte Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát. Az volt a vád ellenük, hogy megsértették a helyi vízumszabályokat és törvénytelen gazdasági tevékenységet folytattak. Mindketten a tripoli svájci nagykövetségen tartózkodnak.

A líbiai külügyek irányítója Hamdanival kapcsolatban azt mondta: a svájci nagykövetség követelte azt, hogy Líbiában maradhasson, bár Tripoli régóta igyekezett meggyőzni a képviseletet arról, hogy őt tisztázták a vádak alól, és el kell hagynia az országot. Göldiről ugyanakkor azt mondta a külügyminiszter, hogy az ő büntetését az eredeti 16 havi börtönről négy havira csökkentették. Az igazságszolgáltatás most kéri kiadatását, hogy a nagykövetségi tartózkodás helyett letöltse büntetését.