eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Líbiai ultimátum a tripoli svájci nagykövetségnek

A líbiai hatóságok hétfő délig adtak határidőt Svájc tripoli nagykövetségének arra, hogy kiadja a líbiai igazságszolgáltatásnak az észak-afrikai arab országban börtönbüntetésre ítélt Max Göldi svájci üzletembert - jelentette az al-Dzsazíra.

A katari műholdas tévé szerint Tripoli ellenkező esetben intézkedéseket hoz a nagykövetség ellen, amelyeket azonban nem ismertettek. Músza Kúsza líbiai külügyminiszter az ultimátumról vasárnap éjszaka tájékoztatta a Líbiában szolgálatot teljesítő európai diplomáciai képviseletek vezetőit - tette hozzá a hírtévé.

A líbiai hatóságok azt szeretnék, hogy Göldi négy hónapra vonuljon börtönbe azt követően, hogy egy bíróság bűnösnek találta a líbiai vízumszabályok megsértésében.

Göldit és honfitársát, Rachid Hamdanit 19 hónappal ezelőtt vették őrizetbe megtorlásul azért, mert Genfben inzultus érte Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát. Az volt a vád ellenük, hogy megsértették a helyi vízumszabályokat és törvénytelen gazdasági tevékenységet folytattak. Mindketten a tripoli svájci nagykövetségen tartózkodnak.

A líbiai külügyek irányítója Hamdanival kapcsolatban azt mondta: a svájci nagykövetség követelte azt, hogy Líbiában maradhasson, bár Tripoli régóta igyekezett meggyőzni a képviseletet arról, hogy őt tisztázták a vádak alól, és el kell hagynia az országot. Göldiről ugyanakkor azt mondta a külügyminiszter, hogy az ő büntetését az eredeti 16 havi börtönről négy havira csökkentették. Az igazságszolgáltatás most kéri kiadatását, hogy a nagykövetségi tartózkodás helyett letöltse büntetését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×