Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael továbbra is elkeni a dubaji gyilkosságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Titokzatos módon eltűnt Izraelből hétfői helyi lapértesülés szerint egy férfi, aki a feltételezés szerint a múlt hónapban Dubajban részt vett egy magas rangú Hamász-parancsnok megölésében.

A férfi neve - Michael Bodenheimer - a múlt héten még kint volt a táblán egy iroda bejáratánál a Tel-Avivtól északra fekvő Herclijában, vasárnap azonban eltűnt onnan - írta a Jediót Ahronót. Kiderült, hogy a cég, amelyik az irodát bérelte, fiktív.

A Michael Bodenheimer nevet a Der Spiegel német hetilap említette Mahmúd al-Mabhúh Hamász-parancsnok megölésének ügyében. A palesztin iszlamista mozgalom fegyveres szárnyának egyik parancsnokát egy hónapja ölték meg az Egyesült Arab Emírségekben, egy dubaji szállodában. Feltételezések szerint a Moszad izraeli titkosszolgálat áll az eset mögött.

A Der Spiegel azt írta, 2009 júniusában igényelt valaki Kölnben Michael Bodenheimer néven német útlevelet. Az illető 2008 végén kiállított izraeli útlevéllel rendelkezett. Azt állította, kölni lakos, és bemutatta a szülei házassági anyakönyvi kivonatát. Azt mondta, szüleinek a családja a holokauszt áldozata lett.

A dubaji rendőrség közlése szerint a Hamász-parancsnokot likvidáló osztag tagjai létező személyek nevére kiállított európai útleveleket használtak. Hat brit, öt ír, egy francia és egy német úti okmányról van szó. Az érintett európai országok tájékoztatást kértek Izraeltől.

A zsidó állam mindeddig elzárkózott attól, hogy bármilyen felvilágosítással szolgáljon az ügyről, és nem ismerte el - igaz, nem is cáfolta -, hogy a Moszad keze lenne a dubaji gyilkosságban.