Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legkevesebb negyvenen haltak meg Madeirán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb 40-en meghaltak, és 120-en megsérültek a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében - közölték a helyi hatóságok.

Mint Francisco Ramos, a regionális kormány szociális ügyekkel foglalkozó titkára a sajtóval közölte, a hatóságok negyven halottról tudnak, de valószínűleg emelkedni fog az áldozatok száma. Pedro Barbosa, a polgári védelem helyettes parancsnoka szerint mintegy 120-an megsérültek. Ramos nem kívánta megbecsülni az eltűntek számát, mondván, az adatok megbízhatatlanok, mivel sokan hazatértek azok közül, akiket korábban eltűntnek hittek.

Több százan maradtak fedél nélkül a Lisszabontól 1000 kilométerre délnyugatra, az afrikai partoktól pedig 700 kilométerre nyugatra fekvő szigeten. Az ítéletidő súlyosan érintette az összesen 250 ezer lakosú Madeira fővárosát, Funchalt, ahol mintegy 100 ezren élnek. Egy falu, Curral das Freiras még mindig el van vágva a külvilágtól.

Alberto Joao Jardim, a madeirai kormány vezetője szerint az idegenforgalmi ágazatban nem történtek "komoly incidensek". Egy helyi szálloda illetékese azt mondta, hogy a hotel vendégei közül senkinek sem esett baja, s tudomása szerint máshol sincsenek áldozatok a turisták között. Helyszíni beszámolók szerint vasárnap - miután javult az időjárás - sok turistát lehetett látni, amint felvételeket készítenek az ítéletidő okozta károkról.

Vasárnap folytatódott az áldozatok utáni kutatás, miután Lisszabonból egy C-130-as géppel mentési szakembereket - speciálisan kiképzett kutyákkal -, búvárokat, orvosokat küldtek a sziget fővárosába. Jelezte érkezését José Sócrates portugál miniszterelnök és Rui Pereira belügyminiszter is, hogy felmérjék a károkat. Együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt Aníbal Cavaco Silva portugál államfő. A kormány fontolóra vette, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja Madeirát, és segítségért folyamodik az Európai Unióhoz.

Funchal nemzetközi repülőtere egyelőre nem üzemel, bár gyakorlatilag nem szenvedett károkat. Szombaton mintegy kéttucat légi járatot töröltek, vagy tartalék repülőterekre irányítottak. A repülőgépek leszállását akadályozták a rossz látási viszonyok és a viharos szél.

Szombaton Madeirán egész nap zuhogott az eső, amely csak estére állt el. Funchalban káosz lett úrrá. A fő útvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár. Legutóbb 1969-ben volt ilyen méretű árvízkatasztrófa Madeirán.

Madeirához tartozik még Porto Santo szigete, valamint a lakatlan Desertas és Selvagems szigetcsoport. Ezek természetvédelem alatt állnak, ritka madárfajták menedékhelyeként. Az összesen mintegy 800 négyzetkilométeres (melyből 741 négyzetkilométer esik a főszigetre, Madeirára) szigetvilág Portugália egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A múlt század 70-es éveiben még Európa legszegényebb területei közé tartozott, de az EU pénzügyi támogatásának köszönhetően azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Madeirát 1419-ben, Tengerész Henrik parancsára hódították meg Portugália számára. Attól kezdve sokáig a tengeri hatalommá váló Portugália valamennyi nagy tengeri vállalkozásának támaszpontjául szolgált.