eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Áprilisban érkeznek Lengyelországba a Patriot rakéták

Április elején érkeznek Lengyelországba az amerikai Patriot típusú légvédelmi rakéták a kiszolgáló katonai személyzettel együtt - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A lengyel védelmi minisztérium szerint egy légvédelmi üteg első elemei - a százfős katonai kiszolgáló személyzettel - együtt április elején érkeznek az észak-lengyelországi Morag városba, amely mintegy hatvan kilométerre fekszik az oroszországi Kalinyingrádi területtől.

A Patriotok lengyelországi telepítése része a tavaly decemberben aláírt lengyel-amerikai megállapodásnak, amely megerősíteni hivatott a NATO-tagország légvédelmi rendszerét. A szerződés aláírására azután került sor, hogy Washington tavaly szeptemberben úgy döntött, nem valósítja meg Bush-kormányzat tervét az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztéséről.

Az egyezményt a múlt hónapba ratifikálta a lengyel parlament alsóháza, és Lech Kaczynski államfő aláírása már csak formalitás. Az egyezmény szerint Lengyelország területén néhány hónapon belül létrehoznak egy ideiglenes amerikai katonai bázist, amely 2012 után állandó támaszponttá alakul át. A bázison előbb Patriot rakétákat helyeznek el, majd SM-3-as rakétákat telepítenek, amelyek alkalmasak lesznek a potenciális ellenség ballisztikus eszközeinek megsemmisítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×