Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áprilisban érkeznek Lengyelországba a Patriot rakéták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Április elején érkeznek Lengyelországba az amerikai Patriot típusú légvédelmi rakéták a kiszolgáló katonai személyzettel együtt - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A lengyel védelmi minisztérium szerint egy légvédelmi üteg első elemei - a százfős katonai kiszolgáló személyzettel - együtt április elején érkeznek az észak-lengyelországi Morag városba, amely mintegy hatvan kilométerre fekszik az oroszországi Kalinyingrádi területtől.

A Patriotok lengyelországi telepítése része a tavaly decemberben aláírt lengyel-amerikai megállapodásnak, amely megerősíteni hivatott a NATO-tagország légvédelmi rendszerét. A szerződés aláírására azután került sor, hogy Washington tavaly szeptemberben úgy döntött, nem valósítja meg Bush-kormányzat tervét az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztéséről.

Az egyezményt a múlt hónapba ratifikálta a lengyel parlament alsóháza, és Lech Kaczynski államfő aláírása már csak formalitás. Az egyezmény szerint Lengyelország területén néhány hónapon belül létrehoznak egy ideiglenes amerikai katonai bázist, amely 2012 után állandó támaszponttá alakul át. A bázison előbb Patriot rakétákat helyeznek el, majd SM-3-as rakétákat telepítenek, amelyek alkalmasak lesznek a potenciális ellenség ballisztikus eszközeinek megsemmisítésére.