Felfüggesztették az ukrajnai elnökválasztás eredményének kihirdetését

InfoRádió / MTI
2010. február 17. 14:11
Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság bejelentette szerdán, hogy felfüggesztette az elnökválasztás eredményének kihirdetését, mert Julija Timosenko kormányfő, elnökjelölt óvást nyújtott be a számára vereséget jelentő eredmény ellen.

A bíróság ezzel a központi választási bizottság azon döntését függesztette fel, amely szerint Viktor Janukovics elnökjelölt megnyerte a választás második fordulóját. A bíróság döntésével két nappal hosszabbította meg a hivatalos eredmény kihirdetésének határidejét. Az elnöki eskütételt február 25-re tűzték ki.

A bíróság ugyanakkor elutasította Timosenkónak keresetének azt a részét, hogy "tiltsa meg Janukovicsnak az elnöki eskü letételét a Legfelső Rada ünnepi ülésén", mert az eddig győztesnek tekintett elnökjelölt "nem felelős a történtekért", vagyis a csalásokért, amelyeket felperes miniszterelnök állítása szerint elkövettek.

Timosenko miniszterelnök, aki kilenc kötetben foglalta össze keresetének bizonyítékait a többi között azt követeli, hogy a bíróság nyilvánítsa érvénytelennek a február 7-i választás eredményeit és hogy a központi választási bizottság ismételtesse meg a voksolást.

Az ukrajnai elnökválasztást a hivatalos végeredmény szerint Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának vezetője nyerte, a szavazatok 48,95 százalékával. Julija Timosenko miniszterelnök, a BJUT párt színeiben a voksok 45,47 százalékát szerezte meg.

A kormányfő azt állítja, hogy a választások eredményét meghamisították és mindeddig nem ismerte le vereségét. Ugyanakkor felszólította híveit, hogy tartózkodjanak a 2004-e "narancsos forradalmat" idéző utcai megmozdulásoktól. Abban az évben a tömeges tiltakozások nyomán a bíróság érvénytelenítette Janukovics elnökválasztási győzelmét és új voksolást írt ki, amelyen Timosenko szövetsége, Viktor Juscsenko diadalmaskodott.

A külföldi megfigyelők szabadnak és szabályosnak minősítették a legutóbbi elnökválasztást, ami megkérdőjelezi Timosenko törekvésének esélyét, hogy a bírósággal semmisíttesse meg az eredményeket. Janukovicsnak más vezető politikusok mellett Barack Obama amerikai elnök is gratulált a győzelemhez.

Janukovics kampánya során azt ígérte, hogy javítani fogja Ukrajna és Oroszország viszonyát, amely feszültté vált a nyugatbarát Juscsenko elnöksége idején, aki a NATO és az Európai Unió felé orientálta az országot.