Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az egész európai légi forgalmat fenyegeti a Lufthansa-pilóták sztrájkja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 22-től 25-ig tartja meg a Lufthansa pilótáit tömörítő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet a már korábban bejelentett sztrájkot. A pilóták szakszervezetének közel 6,5 százalékos fizetésemelési követelését ugyanis a cég vezetősége elutasította, és az eddig tárgyalások során jottányit sem sikerült közelíteni az álláspontokat.

A pilóták közel 6,5 százalékos béremelési követelését a Lufthansa vezetősége azzal utasította el, hogy a pénzügyi válság kirobbanása óta egyre kevesebb az utas, és a teherszállításban is elmaradoznak a megrendelések. Így a Lufthansa Cargo nevű részlegénél már idén tavasszal 450 munkahelyet megszüntetnek - de a döntést nem elbocsátás, hanem korai nyugdíjazások és áthelyezések révén próbálják elfogadhatóvá tenni.

A pilóták szakszervezetét ez cseppet sem hatotta meg, és miután a felek közötti közvetítési kísérlet is kudarcot vallott, a sztrájk elkerülhetetlenné vált. Így már a hét végén zűrzavar fenyegeti az egész európai légi forgalmat, ugyanis a flotta 359 gépe a földön marad, hacsak a Lufthansa vezetőségének nem sikerül szakszervezeten kívüli pilótákkal legalább a legfontosabb járatokat fenntartani, és az utasok legalább egy részét más légitársaságok gépeire átirányítani.

Megfigyelők szerint azonban mindez csak előjáték lehet a Lufthansát fenyegető tiltakozási hullámnak, ugyanis a cég új vezetője drasztikus megszorításokra készül, hogy ismét nyereségessé tegye a német légitársaságot.