eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az egész európai légi forgalmat fenyegeti a Lufthansa-pilóták sztrájkja

Február 22-től 25-ig tartja meg a Lufthansa pilótáit tömörítő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet a már korábban bejelentett sztrájkot. A pilóták szakszervezetének közel 6,5 százalékos fizetésemelési követelését ugyanis a cég vezetősége elutasította, és az eddig tárgyalások során jottányit sem sikerült közelíteni az álláspontokat.

A pilóták közel 6,5 százalékos béremelési követelését a Lufthansa vezetősége azzal utasította el, hogy a pénzügyi válság kirobbanása óta egyre kevesebb az utas, és a teherszállításban is elmaradoznak a megrendelések. Így a Lufthansa Cargo nevű részlegénél már idén tavasszal 450 munkahelyet megszüntetnek - de a döntést nem elbocsátás, hanem korai nyugdíjazások és áthelyezések révén próbálják elfogadhatóvá tenni.

A pilóták szakszervezetét ez cseppet sem hatotta meg, és miután a felek közötti közvetítési kísérlet is kudarcot vallott, a sztrájk elkerülhetetlenné vált. Így már a hét végén zűrzavar fenyegeti az egész európai légi forgalmat, ugyanis a flotta 359 gépe a földön marad, hacsak a Lufthansa vezetőségének nem sikerül szakszervezeten kívüli pilótákkal legalább a legfontosabb járatokat fenntartani, és az utasok legalább egy részét más légitársaságok gépeire átirányítani.

Megfigyelők szerint azonban mindez csak előjáték lehet a Lufthansát fenyegető tiltakozási hullámnak, ugyanis a cég új vezetője drasztikus megszorításokra készül, hogy ismét nyereségessé tegye a német légitársaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×