Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ütemterv a Duna és mellékfolyói környezetvédelmének javítására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Duna vízgyűjtőterületén lévő erőforrások környezettudatos felhasználásáról szóló \"Duna Nyilatkozat\" elfogadásával jelentős előrelépés történt a Duna és mellékfolyói környezetvédelmének javításában az ICPDR (Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság) által Bécsben szervezett keddi miniszteri tanácskozáson - áll az ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) közleményében.

A Duna vízgyűjtő területének országaiból (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) érkezett miniszterek, valamint az Európai Bizottság képviselői és vízigazgatásért felelős szakértők ütemtervben rögzítették a tennivalókat.

Az ütemterv körvonalazza a Duna és mellékfolyói környezeti tényezőinek javítására bevezetendő intézkedéseket 2015-ig. Az intézkedések között szerepel a településekről és a mezőgazdaságból származó természeti és termesztéses szennyezés visszafogása, az emberi tevékenység káros hatásainak megfékezése, például hallépcsők építésével, foszfátmentes mosószerek bevezetésével és a véletlen szennyezésekre vonatkozó hathatós kockázatcsökkentéssel.

A terv magában foglal a lápvidékek védelmére és újbóli összekötésére irányuló intézkedéseket, és megfelel az uniós Víz Keretirányelv főbb elvárásainak - áll a közleményben.

A miniszteri találkozón elfogadtak a Duna vízgyűjtőjének 17 részvízgyűjtőjére vonatkozó árvízi akcióterveket is.

Ezek a tervek - amelyeket az ICPDR Fenntartható Árvízmegelőzési Programjának keretében dolgoztak ki - sok száz konkrét intézkedést tartalmaznak, köztük a lápok újbóli meghonosítását, természetes gátak kialakítását, a töltések továbbfejlesztését, a riadó- és előrejelző-rendszerek tökéletesítését.

A tanácskozáson hangsúlyozták, hogy az intézkedések a Duna vízgyűjtő területét otthonának tekintő, mintegy 80 millió embert érintenek.