Írország nem ismeri a körözött íreket

InfoRádió / MTI
2010. február 16. 20:33
Írország nem adott ki útlevelet olyan nevekkel, amelyekkel Dubajban egy politikai gyilkosság vélt tetteseit azonosították - közölte kedden az ír külügyminisztérium.

"Adatbázisunkban ellenőriztük a megadott neveket és útlevélszámokat, és nem találtunk útleveleket ilyen néven vagy számmal" - mondta egy külügyi szóvivő.

Dubaj rendőrfőkapitánya hétfőn azt állította, hogy tizenegy, európai útlevéllel rendelkező személy - hat brit, három ír és egy-egy francia és német - vett rész a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik vezetője, Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh meggyilkolásában. Mindannyiuk ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Írországon kívül már Németország is közölte, hogy a Dubajban egy német útlevélről megadott információk nem stimmelnek. Az útlevél száma vagy nem teljes vagy téves - mondták.

Jeruzsálemben több, brit állampolgárságot is élvező lakos panaszkodott arra, hogy visszaéltek a nevével. Egyikük közölte, hogy noha ugyanaz a neve, mint amit Dubajban megadtak, neki semmi köze az ügyhöz. Nem egyezik a fénykép sem - mondta. Az este a 10-es tévécsatornában három másik személy is megszólalt, akinek szintén "ellopták a személyazonosságát" az útlevél hamisításhoz. A műsor szerint összesen hat brit és egy német állampolgár került ebbe a helyzetbe.

A dubaji rendőrfőkapitány közlése szerint a rendőrség eddig két palesztint vett őrizetbe; őket azzal gyanúsítják, hogy logisztikai támogatást nyújtottak a gyilkossághoz. A Hamász és az iráni kormány Izraelt tette felelőssé a gyilkosságért. Izraeli források szerint Mabhúhnak kulcsszerepe volt az Iránból a Hamász-ellenőrzés alatt lévő Gázai övezetbe irányuló rakétaszállításokban.