eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szigorítják a drogtörvényt Romániában

Napokon belül betiltják a könnyű drogok forgalmazását Romániában: a törvényben meglévő kiskapu bezárásával megszigorították a drogtörvényt.

Hamarosan megjelenik a drogtörvény módosítása a román hivatalos közlönyben, s attól kezdve pedig egyaránt szabadságvesztéssel sújtják a könnyű drogok forgalmazását és fogyasztását.

A hallucinogén anyagokat forgalmazó "álomboltok" egy jogi kiskapunak köszönhetően szaporodhattak el Romániában az utóbbi fél évben: olyan növényi kivonatokat és porokat árusítottak, amelyek mindeddig nem szerepeltek a tiltott szerek listáján - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában.

A bukaresti egészségügyi tárca közleménye szerint az elmúlt évben 1300 személy, főként fiatal fordult orvoshoz a még nem tiltott, de az egészségre ártalmas szerek okozta súlyos mérgezések miatt.

A minisztérium kezdeményezésére 2010. január 10-én találkoztak először az Országos Gyógyszerügynökség, a Drogellenes Ügynökség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bukaresti Orvosi Egyetem Gyógyszerészeti Karának, a Toxikológiai és Botanikai Tanszéknek a képviselői. Õk állították össze egy hónap alatt azoknak a termékeknek a listáját, amelyeknek összetételében az egészségre káros anyagok vannak.

Az új jegyzék kiegészíti az eddigi listát, amelyeket az illegális drogforgalmazásra, valamint a kábítószerekre és azokhoz hasonló hatású növényekre vonatkozó törvények tartalmaznak - közölte a lapnak nyilatkozva Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A hallucinációt, a kokainéhoz hasonló függőséget, egyes esetekben akár halált is okozó gombák, növények és mesterséges hatóanyagok forgalmazásáért a jövőben 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A rendeletben nemcsak a hatóanyagok, hanem azok a fantázianevek is szerepelnek, amelyek alatt ezek a boltok árusítják termékeiket.

A Krónika cikke szerint Nagyváradon egyelőre zavartalanul működik a hallucinogén anyagokat értékesítő "fűszerbolt", miközben Kolozsvárott a múlt pénteken, február 12-én bezárt az összes hasonló üzlet. Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere már a törvénymódosítás hírére bejelentette, hogy felfüggeszti a már meglévő boltok működési engedélyét, újakat pedig nem bocsát ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×