Kínai észak-koreai beruházásokra készül

InfoRádió / MTI
2010. február 15. 10:56
Kína észak-koreai beruházásokra készül mintegy tízmilliárd dollár értékben - adta hírül hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség, azt feltételezve, hogy a lépés célja Phenjan visszatérítése lehet a hatoldalú leszerelési tárgyalásokhoz.

A kiszivárogtatott információk szerint néhány kínai állami bank és más multinacionális nagyvállalat közel áll a megállapodáshoz, amely szerint a körülbelül tízmilliárd dollárt elsősorban infrastrukturális beruházásokba, vasútépítésbe, kikötők továbbá ingatlanok építésébe fektetnék be. A tárgyalásokon az észak-koreai felet a Taepong International Investment Group képviseli.

A tízmilliárd dollár mintegy 60 százalékát várhatóan a kínai szárazföldi bankok biztosítják majd - írja a Yonhap meg nem nevezett, de a kérdésben tájékozott forrásra hivatkozva. A jelek szerint a befektetők és az észak-koreai állami fejlesztési bank közötti megállapodás aláírására várhatóan a jövő hónapban kerül sor.

A beszámoló kitér arra is, hogy a nagy összegű beruházás nem lesz hatással az ország gazdaságának lényegi állapotára, a szegénység visszaszorítására, viszont feltételezi: része lehet abban, hogy Phenjant visszatérítse a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hathatalmi tárgyalásokhoz.

A hír egy héttel azt követően kapott nyilvánosságot, hogy Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsong Il azt mondta Peking egy magas rangú képviselőjének Phenjanban, elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tétele iránt.