Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Biden: Cheney át akarja írni a történelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dick Cheney, a Bush-adminisztráció alelnöke át akarja írni a történelmet, a terrorellenes küzdelem kapcsán valótlan tények alapján bírálja a jelenlegi kormányt - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök az NBC televízióban.

Cheney vagy rosszul tájékozott, vagy ő maga félretájékoztat - így reagált elődjének egyebek között arra a riporter által idézett kritikájára, hogy Obama nem elkötelezett a terroristák elleni harcban, és elnöksége alatt az amerikaiak kevésbé érezhetik magukat biztonságban, mint azelőtt. Bush alelnöke az utóbbi hónapokban többször azzal támadta Obamát: szerinte igyekszik úgy tenni, mint az ország nem állna háborúban a terroristákkal.

"Cheney nem követi az eseményeket és újra akarja írni a történelmet" - jelentette ki a téli olimpiának otthont adó kanadai Vancouverben tartózkodó Biden a Meet the Press című műsorban.

A jelenlegi alelnök azt mondta, Obama irányításával az Egyesült Államok sikeresebb harcot vív az al-Kaida ellen, mint George W. Bush elnöksége és Dick Cheney alelnöksége idején. Azt mondta, az Obama-kormány nagyobb energiával vívja ezt a háborút, mint elődje. "Kiiktattunk 12-t 20 vezetőjük közül, megöltük 100 cinkosukat" - mondta, s hozzátette, hogy az al-Kaida "ma már valójában távolról sem képes arra, amire a múltban képes volt".

"Én nem tudom, hol volt (mostanában) Dick Cheney? Más bírálni, és megint más újraírni a történelmet. Miről beszél?" - fakadt ki Biden az elődje által hangoztatott éles bírálatok kapcsán. "Tényszerűen, alapvetően téved" - mondta Cheney-ről.

Obama alelnöke szerint a Bush-kormány a kezdetektől fogva helytelenül kezelte az iraki háborút, amely nem érte meg az érte fizetett "iszonyatos árat". Az iraki háború miatt az Egyesült Államok szerinte védtelenebb helyzetbe került Afganisztánban és világszerte elveszítette több nemzet támogatását.

Azt is megjegyezte, hogy Cheney szerinte "a közelmúltban minden más megválasztott tisztségviselőnél több kárt tett az alkotmány lábbal tiprása tekintetében".