Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lavrov: a START-szerződés 97,5 százalékban kész

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START szerződés 97,5 százalékban elkészült - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kubai látogatásáról hazafelé tartva a repülőgépen újságíróknak kifejtette: a katonai szakértők már mindenben megállapodtak, s most az elért megállapodásokat a diplomácia nyelvére teszik át. Ez bonyolult munka, és azért tart sokáig, mert mindkét fél igyekszik előnyöket kihozni a maga számára.

Lavrov arról is szólt, hogy Moszkva felvilágosítást vár Szófiától az amerikai rakétapajzselemek telepítési terveiről, és hogy a bolgár fél ígérte, hogy részletekkel szolgál. Lavrov értetlenségének adott hangot, hogy a "romániai meglepetést miért követi bolgár meglepetés", korábban ugyanis az vetődött fel az orosz fél számára váratlanul, hogy Romániában is telepítenek rakétapajzselemeket.

Hozzátette: Moszkva elsősorban az Egyesült Államokkal tárgyal, s ottani partnereitől azt a felvilágosítást kapta, hogy ez az európai rakétaelhárító rendszer megvalósításának valamiféle módosítása.

Végül a miniszter elmondta: Moszkva javasolta a közel-keleti közvetítő kvartett miniszteri értekezletének soronkívüli összehívását, s ezt támogatja a másik három résztvevő is.

Lavrov szerint erre azért van szükség, hogy a négyes tagjai - Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és a Európai Unió - áttekintsék a helyzetet, amely "eléggé aggasztó".