eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csáky: Szlovákiában ízléstelen politikai játszma folyik a magyar kártyával

Csáky Pál szerint Szlovákiában szükség volna egy átfogó kisebbségi törvényre, mert az országban immár húsz éve ízléstelen politikai játszma folyik a nemzeti kisebbségi kérdéssel, a magyar kártyával.

"Szlovákiában már húsz éve ízléstelen politikai játszma folyik a kisebbségi témával, a magyar témával, s részben a roma témával" - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

Leszögezte: ezért szükség van egy átfogó kisebbségi törvényre, amelyben pontosan rögzítve lennének a nemzeti kisebbségek jogai és kötelességei is.

A politikust az államnyelvtörvény, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának múlt heti pozsonyi látogatása kapcsán kérdezte a televízió riportere.

Az MKP - fejtette ki Csáky - továbbra is azt vallja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény "problematikus", és meg kell változtatni. A párt támogatja Knut Vollebaek ajánlását, hogy egyensúlyba kell hozni az államnyelvtörvényt a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel, ezért ez utóbbit meg kell erősíteni.

"Március végéig elkészítjük a saját kisebbségi nyelvhasználati törvényünk javaslatát, mégpedig két példányban. Az egyiket Vollebaeknek, a másikat pedig Robert Fico kormányfőnek küldjük el" - hangsúlyozta Csáky. Ugyanakkor egyetértett Vollebaek véleményével, hogy ezt a törvényt a júniusi parlamenti választásig már nem reális elfogadni.

"Mi nem fogjuk megnyitni" - jegyezte meg az MKP vezetője. "Biztos, hogy nem kerül napirendre" - vélekedett Csáky vitapartnere, Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke. Meciar felrótta az MKP-nak, hogy "nemzetköziesítette" az államnyelvtörvény ügyét, s bírálta a magyar kormány által jóváhagyott nyelvalapot.

A volt kormányfő azon véleményének adott hangot, hogyha a magyar kormány által létrehozott nyelvalapból fizetnék ki az államnyelvtörvény megsértéséért járó büntetéseket, az a hivatalos döntés végrehajtása akadályoztatásának minősülhetne, s az érintett illetékeseknek Szlovákiában viselniük kellene a büntetőjogi felelősséget. A HZDS elnöke szerint a magyar kormány hozzáállása érthetetlen, a nyelvalap létrehozása pedig hiba volt.

Csáky ezzel összefüggésben azt mondta: az MKP is szívesebben oldotta volna meg a nyelvtörvény kérdését itthon, de Marek Madaric kulturális miniszter elzárkózik a párttal való tárgyalásoktól. Csáky szerint a nyelvalap következmény, s ha nem lett volna államnyelvtörvény, nem lett volna nyelvalap sem.

Meciar a kisebbségi témával kapcsolatban úgy vélekedett: a szlovákiai magyar kisebbség létszáma alapvetően demográfiai okok miatt csökken.

A parlamenti választással összefüggésben Csáky megerősítette, hogy az MKP egyedül indul a megméretésen. Úgy véli, hogy a pártnak a következő parlamentben a jelenlegi 15 képviselőnél több képviselője lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×