Csáky: Szlovákiában ízléstelen politikai játszma folyik a magyar kártyával

InfoRádió / MTI
2010. február 14. 19:00
Csáky Pál szerint Szlovákiában szükség volna egy átfogó kisebbségi törvényre, mert az országban immár húsz éve ízléstelen politikai játszma folyik a nemzeti kisebbségi kérdéssel, a magyar kártyával.

"Szlovákiában már húsz éve ízléstelen politikai játszma folyik a kisebbségi témával, a magyar témával, s részben a roma témával" - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

Leszögezte: ezért szükség van egy átfogó kisebbségi törvényre, amelyben pontosan rögzítve lennének a nemzeti kisebbségek jogai és kötelességei is.

A politikust az államnyelvtörvény, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának múlt heti pozsonyi látogatása kapcsán kérdezte a televízió riportere.

Az MKP - fejtette ki Csáky - továbbra is azt vallja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény "problematikus", és meg kell változtatni. A párt támogatja Knut Vollebaek ajánlását, hogy egyensúlyba kell hozni az államnyelvtörvényt a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel, ezért ez utóbbit meg kell erősíteni.

"Március végéig elkészítjük a saját kisebbségi nyelvhasználati törvényünk javaslatát, mégpedig két példányban. Az egyiket Vollebaeknek, a másikat pedig Robert Fico kormányfőnek küldjük el" - hangsúlyozta Csáky. Ugyanakkor egyetértett Vollebaek véleményével, hogy ezt a törvényt a júniusi parlamenti választásig már nem reális elfogadni.

"Mi nem fogjuk megnyitni" - jegyezte meg az MKP vezetője. "Biztos, hogy nem kerül napirendre" - vélekedett Csáky vitapartnere, Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke. Meciar felrótta az MKP-nak, hogy "nemzetköziesítette" az államnyelvtörvény ügyét, s bírálta a magyar kormány által jóváhagyott nyelvalapot.

A volt kormányfő azon véleményének adott hangot, hogyha a magyar kormány által létrehozott nyelvalapból fizetnék ki az államnyelvtörvény megsértéséért járó büntetéseket, az a hivatalos döntés végrehajtása akadályoztatásának minősülhetne, s az érintett illetékeseknek Szlovákiában viselniük kellene a büntetőjogi felelősséget. A HZDS elnöke szerint a magyar kormány hozzáállása érthetetlen, a nyelvalap létrehozása pedig hiba volt.

Csáky ezzel összefüggésben azt mondta: az MKP is szívesebben oldotta volna meg a nyelvtörvény kérdését itthon, de Marek Madaric kulturális miniszter elzárkózik a párttal való tárgyalásoktól. Csáky szerint a nyelvalap következmény, s ha nem lett volna államnyelvtörvény, nem lett volna nyelvalap sem.

Meciar a kisebbségi témával kapcsolatban úgy vélekedett: a szlovákiai magyar kisebbség létszáma alapvetően demográfiai okok miatt csökken.

A parlamenti választással összefüggésben Csáky megerősítette, hogy az MKP egyedül indul a megméretésen. Úgy véli, hogy a pártnak a következő parlamentben a jelenlegi 15 képviselőnél több képviselője lesz.