Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovákiában is közlekedési gondokat okoz a havazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly közlekedési gondokat okozott a szélviharokkal kísért kiadós havazás szombaton Szlovákiában, különösen az ország déli, zömmel magyarok lakta területein.

Az összes fontos közút síkos, havas, és nehézségek árán, de járható. Az alsóbb rendű utak jelentős része be van havazva, és sok közülük személygépkocsival nem járható.

"A dunaszerdahelyi és a galántai járásban délelőtt első fokú vészhelyzetet hirdettek ki, az erős szél következtében az utakon hóátfúvások keletkeznek, és több helyen csak egy sávon lehet közlekedni" - közölte Boris Valásek, a nagyszombati útkarbantartási hivatal igazgatóhelyettese. Elmondta: a helyzet további romlására lehet számítani gyakorlatilag az egész délnyugat-szlovákiai régióban, ezért a hatóságok azt tanácsolják, akinek nem feltétlenül szükséges, ne üljön autóba.

A pozsonyi meteorológiai hivatal jelezte: országszerte síkos utakra és hóátfúvásokra kell számítani. A nap folyamán enyhébb volt az időjárás, olvadni kezdett a hó, így a csapadék az est leszálltával ráfagyhat az utakra.

Az összes szlovákiai téli üdülőközpontban kiválóak a sportolási, síelési feltételek. Gyakorlatilag mindenütt legalább félméteres hó van. A legvastagabb hóréteg az alacsony-tátrai Chopok déli lejtőit takarja: mintegy 120 centiméter. Szombaton több mint 120 síközpont üzemelt Szlovákiában.