eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Janukovics: az orosz flotta Szevasztopolban maradhat

Ukrajna valószínűleg megengedi Oroszországnak, hogy 2017 után is a szevasztopoli kikötőben állomásoztassa fekete-tengeri flottáját - jelentette ki egy orosz tv-adónak adott szombati interjúban Viktor Janukovics.

Az ukrán elnökválasztás nyertese, aki szoros versenyben győzte le Julija Timosenko kormányfőt a múlt vasárnapi második fordulóban, arról is beszélt: szeretné föleleveníteni annak a közös földgázkonzorciumnak a tervét, amelynek megvalósulása esetén Moszkva bekapcsolódna az Ukrajnán áthaladó csővezetékek ellenőrzésébe.

"Vissza kell térnünk a baráti, stratégiai formához (az Oroszországhoz fűződő viszonyban)" - mondta az ukrán politikus a Veszti-24 orosz állami tv-nek. Hozzátette, nagyon fontos, hogy több kérdést egyszerre, "egy csomagban" tanulmányozzon a két fél.

Megfigyelők korábban rámutattak arra, a leendő ukrán elnök kénytelen lesz engedményeket tenni Moszkvának a fekete-tengeri flotta ügyében, ha el akarja érni az Ukrajnának szállított orosz földgáz árának csökkenését. Az árcsökkentésre szüksége lenne az orosz gáztól függő Ukrajnának, mert a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás értelmében jelentősen vissza kell fognia a közkiadásokat.

Moszkva egyfajta garanciaként tekint az orosz flottának az ukrajnai Szevasztopolban való állomásoztatására; amíg ez az állapot fennmarad, Ukrajna bizonyosan nem csatlakozik a NATO-hoz - gondolják a Kreml urai.

Janukovics fölvetette a tv-interjúban, hogy Oroszország és az Európai Unió közösen üzemeltethetnék az ukrajnai csővezetékeket, növelve ezzel az energiaellátás biztonságát. Ha az EU és Moszkva konzorciumot hoznának létre, közösen ellenőrizhetnék és igazgathatnák a gázszállítást. Ezáltal el lehetne kerülni azokat az elmúlt években többször megismétlődött vitákat, amelyek következtében szüneteltek a gázszállítások Közép- és Nyugat-Európa felé - fejtette ki.

A hamarosan beiktatandó ukrán elnök azt is elmondta, igyekszik meggyőzni Moszkvát, hogy ne építse meg az Ukrajnát elkerülő gázvezetékeket, a Balti-tengeren át Németországba tartó Északi Áramlat és a Dél-Oroszországból a Fekete-tengeren és a Balkánon keresztül majd Olaszországig húzódó Déli Áramlat vezetéket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×