Importrendőrök védhetik majd Franciaországot a román bűnelkövetőktől

InfoRádió / MTI
2010. február 12. 20:10
Párizs szeretné, ha több román rendőr dolgozna Franciaországban, ettől reméli, hogy hatékonyabb lesz a nyugat-európai államban élő románok egy részénél tapasztalható bűnözés elleni küzdelem - közölték pénteken Bukarestben. A módszer Olaszországban bevált.

Mindez abból az alkalomból hangzott el, hogy a román fővárosba látogatott Pierre Lelouche, az európai ügyekért felelős francia államtitkár.

A bukaresti belügyminisztérium közlése szerint a román hatóságok megvizsgálják az eddigi együttműködés eredményességét, s a vizsgálat eredménye alapján döntik majd el, hogy küldenek-e további rendőröket.

A román rendőrök feladata az, hogy megelőzzék a Franciaországba kivándorolt, úgymond bűnözésre hajlamos román állampolgárok törvénytelen cselekedeteit. A nyugat-európai országban élő románok jobbára csak kisebb bűncselekményeket követnek el.

Románia tavaly az olasz kormánnyal kötött megállapodást hasonló típusú együttműködésről, miután megnőtt az Olaszországban élő románok által elkövetett bűncselekmények száma.