eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tavaly 110 újságírót öltek meg a világban

A Nemzetközi Sajtóintézet jelentése szerint tavaly 110 újságírót öltek meg a világban, ami 44-gyel több, mint egy évvel korábban. A bécsi székhelyű szervezet adatai alapján a világ legveszélyesebb helye a Fülöp-szigetek volt, ahol 38 tudósítót öltek meg; Mexikóban 11, Szomáliában 9 gyilkosság történt. Anthony Mills, az intézmény főszerkesztője azt mondta: Oroszországban tavaly 5, Irakban pedig 4 újságírót öltek meg.

Az évtized legveszélyesebb éve volt a 2009-es az újságírók számára, akik közül 110-en haltak meg a világon feladatuk teljesítése miatt - közölte éves jelentésében a Nemzetközi Sajtóintézet.

A bécsi székhelyű szervezet "a halál évének" nevezte a tavalyit, amikor 44-gyel több újságírót öltek meg, mint az előző évben. "Minden haladás ellenére, amely az új évezredbe lépést kíséri, még barbár korszakban vagyunk, ami az újságírók terhére elkövetett gyilkosságokat illeti... Az évtized első felével összehasonlítva több mint 40 százalékkal nőtt a meggyilkolt újságírók száma" - mondta Anthony Mills, az intézmény főszerkesztője.

Tavaly számukra a világ legveszélyesebb helye a Fülöp-szigetek volt, ahol 38 tudósítót öltek meg. Ezt Mexikó követi 11 gyilkossággal, majd Szomália kilenccel. Az esetek nagy többségében nem derült fény az elkövetőkre. "A büntetlenség felháborító normává vált az egész világon" - mondta Mills.

Az IPI ismételten bírálta azokat a kormányokat, amelyek a jogrendszert használják fel a bírálat elfojtására. A sajtószabadság elnyomása különösen erős az afrikai Eritreában, Gambiában és Zambiában, akárcsak az ázsiai Srí Lankán.

Európában a sajtóintézet az oroszországi helyzetre figyel oda leginkább. Ott tavaly öt újságírót gyilkoltak meg, az évtized kezdete óta pedig 35-öt. A lehetséges politikai beavatkozásra példaként hozta fel a ZDF német közszolgálati televíziót (az adó főszerkesztőjének mandátumát tavaly a kereszténydemokrata CDU nyomására nem hosszabbították meg), az informátorok zaklatására pedig Spanyolország és Szlovénia esetében látott kísérletet.

Pozitív fejlemény a helyzet javulása Irakban, ahol tavaly csak négy újságíró vesztette életét, míg 2006-ban 46. Latin-Amerikában az IPI a romló venezuelai helyzet miatt aggódik, de Argentínában is törekvéseket lát arra, hogy a kormány a befolyása alá vonja a sajtót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×