Nem mond le önként az ukrán kormányfő

InfoRádió / MTI
2010. február 11. 11:26
Nem mond le önként Julia Timosenko ukrán kormányfő - jelentette ki a miniszterelnök egyik tanácsadója.

Viktor Janukovics, az ellenzék vezére, aki az elnökválasztás második fordulójában vasárnap győzött, szerdán arra szólította fel vetélytársát, hogy távozzon tisztségéből, bár Timosenko még nem ismerte el vereségét és támogatói is állítólagos választási csalást emlegetnek.

"A kormány nem szándékozik önszántából lemondani" - mondta Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes, Timosenko kampányfőnöke.

Csütörtökön megszólalt Timosenko kormányfő is, aki a vereséget követően teljes hallgatásba burkolódzott. Azzal vádolta Janukovicsot, hogy hazug ígéreteket tett. "A választásokat követően elkezdenek a felszínre kerülni a hazugságok" - mondta. Kijelentése azzal kapcsolatos, hogy az ellenzéki Régiók Pártja a parlamentben nem támogatott egy kormányjavaslatot, amely a "szociális normák" emelését célozta. Azt vetette ellenfele szemére, hogy kampánya során azt ígérte mindent megtesz az ukránok életszínvonalának emelése érdekében.

"Az embereknek ezt figyelembe kell venniük, amikor meghatározzák jövőbeni politikai preferenciáikat" - tette hozzá Timosenko.

A kormányfő politikai alakulatának (Julija Timosenko Tömbje -BJuT) parlamenti frakciója kedden azt közölte, hogy bíróságon támadja meg az eredményt, mert a frakció szerint széles körben történt csalás a választáson. Timosenko csapata egyebek között követeli, hogy Donyeckben és Luhanszkban, valamint a Krímben számolják újra a szavazócédulákat.