eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Megerősítették a pakisztáni tálib vezér halálhírét

A pakisztáni belügyminisztérium és egy magas rangú hírszerzési tisztségviselő megerősítette szerdán Hakimullah Mehszúd tálib vezető halálhírét.

Hetek óta keringtek hírek a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vezetőjének haláláról. Ez az első alkalom, hogy a pakisztáni hatóságok egyértelműen nyilatkoztak az ügyben, bár részleteket nem közöltek Mehszúd halálának körülményeiről.

A The New York Times amerikai napilap arról írt február elején, hogy Mehszúd egy pilóta nélküli repülőgép támadásakor szerzett sebeibe halt bele január közepén Északnyugat-Pakisztánban, rokonai házában. Január végén egy névtelenséget kérő törzsi vezető arról számolt be, hogy jelen volt Mehszúd temetésén.

Helyi sajtóértesülések szerint viszont Mehszúd valamivel később, Pakisztán középső részén vesztette életét, miközben éppen úton volt Karacsi felé, ahol orvosi ellátást kapott volna.

Amennyiben a halálhír valóban igaz, akkor ez fél éven belül már a második nagy sikerük lenne az amerikaiaknak a pakisztáni tálibokkal szemben: tavaly augusztusban egy amerikai rakéta megölte Hakimullah elődjét, a TTP-t alapító Baitullah Mehszúdot.

Hakimullah Mehszúdnak korábban már keltették tévesen a halálhírét. Baitullah Mehszúd halála után a pakisztáni belügyminiszter azt állította, hogy Hakimullah Mehszúdot megölték a vezetői pozícióért folytatott csatározások során. A militáns vezető azonban néhány hét múlva újságíróknak nyilatkozott, és tovább irányította a tálib lázadók támadásait, egyebek mellett kitervelte az afganisztáni CIA-központ ellen decemberben végrehajtott öngyilkos merényletet.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×