eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Ma szavaz az Európai Parlament az unió kormányáról

Kedden szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottság összetételéről. Pozitív döntés esetén a testület már szerdán hivatalba is léphet. A bolgár biztos cseréjét leszámítva a bizottság elnöke nem változtatott a jelölti listán, a magyar delegált Andor László a szociális és foglalkoztatási portfóliót vezetheti.

Három és félhónapos hatalmi vákuum után szerdán megalakulhat az új Európai Bizottság. Az előző testület mandátuma tavaly október 31-én lejárt, de a Lisszaboni Szerződés körüli huzavona miatt ügyvezető hatáskörrel hivatalban maradt. A tervek szerint egészen keddig, amikor az Európai Parlament szavazhat az új összetételű testületről.

A végső voksolást nagyon komoly ellenőrzés előzte meg. Az uniós jogszabályok szerint ugyanis miután a tagállamok megnevezték a jelöltjeiket, Barroso elnök pedig elosztotta közöttük a tárcákat, az Európai Parlament szakbizottságai maratoni ülésen kérdezték ki a jelölteket, elutasító döntésük pedig borította az eredeti terveket.

Így történt a bolgár biztos esetében is. A humanitárius segítségnyújtási portfólió élére jelölt Rumjana Zseleva bolgár külügyminiszter szakmailag sem volt felkészült, ráadásul az EP-bizottság kifogásolta a politikus üzleti ügyeit. Bulgária visszahívta Zselevát, és a Világbank alelnökét, Krisztalina Georgievát jelölte helyette.

A jogos kritikák mellett felvetődik olyan szempont is, amely szerint az Európai Parlament ilyenkor szereti megmutatni az erejét - mondta az InfoRádiónak Fóris György, a BruxInfo elemzője, aki hangsúlyozta: nem hivatalos értesülések szerint Barroso környezete azzal kalkulált, hogy legalább 2-3 biztos "elbukhat" emiatt a szakbizottság a meghallgatás során.

Az előzetes nyilatkozatokból valószínűsíteni lehet, hogy az Európai Parlament többsége támogatni fogja a bizottságot, amely a Lisszaboni Szerződés szerint immár új szerkezetben és hatáskörrel dolgozhat majd.

A testület 27 fős maradt, tehát továbbra is minden ország egy biztost ad, változás viszont, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a brit Catherine Ashton a bizottság tagja lett alelnöki rangban.

Az Európai Bizottság magyar tagja Andor László közgazdász lehet. Az eddigi biztos, Kovács László az adó- és vámügyeket vitte, Andor László pedig a szociális és foglalkoztatási portfólióért felel majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×