Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kazahsztán leállította az olajexportot Magyarországra és Szlovákiába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kazahsztán leállította az olajexportot Magyarország és Szlovákia felé a Barátság olajvezetéken Ukrajnával kialakult kereskedelmi vitája miatt - közölték a Reuters által idézett kereskedők.

A lépés arra kényszerítette a LUKOIL orosz olajipari céget, hogy februárban mintegy 300 ezer tonna kőolajat juttasson Magyarországra és Szlovákiába a lengyelországi Gdansk kikötőjén keresztül.
    

A helyzetet jól ismerő egyik forrás közölte: Kazahsztán arra kérte a Transneft orosz olajvezeték-üzemeltetőt, hogy más irányba irányítsa a Magyarországnak és Szlovákiának szánt kőolajat. 
    

Állítólag Ukrajna megsemmisítette az idei évre szóló  tranzitszállítási megállapodást Kazahsztánnal, válaszul arra, hogy  Kazahsztán tavaly felfüggesztette az olajszállításokat Ukrajna fekete-tengeri kikötőjén, Odesszán át.
    

A Mol Nyrt. az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően a magyar-ukrán határon biztosított a folyamatos kőolajellátás. Az ukrán-kazah vita miatt kiesett kazah olajmennyiséget a hosszú távú szerződések keretén belül a partnerek más forrásokból pótolják.
    

A törvényi előírásoknak megfelelően Magyarországon egyebek mellett kőolaj- és az ebből előállított késztermék-tartalék készletek állnak rendelkezésre. Ezek kilencven vagy annál több napi átlagos felhasználást fedeznek.
    

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adatai szerint olajból 550 ezer tonna, benzinből 225 ezer tonna, gázolajból 443 ezer tonna tartalék van.