eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kazahsztán leállította az olajexportot Magyarországra és Szlovákiába

Kazahsztán leállította az olajexportot Magyarország és Szlovákia felé a Barátság olajvezetéken Ukrajnával kialakult kereskedelmi vitája miatt - közölték a Reuters által idézett kereskedők.

A lépés arra kényszerítette a LUKOIL orosz olajipari céget, hogy februárban mintegy 300 ezer tonna kőolajat juttasson Magyarországra és Szlovákiába a lengyelországi Gdansk kikötőjén keresztül.
    

A helyzetet jól ismerő egyik forrás közölte: Kazahsztán arra kérte a Transneft orosz olajvezeték-üzemeltetőt, hogy más irányba irányítsa a Magyarországnak és Szlovákiának szánt kőolajat. 
    

Állítólag Ukrajna megsemmisítette az idei évre szóló  tranzitszállítási megállapodást Kazahsztánnal, válaszul arra, hogy  Kazahsztán tavaly felfüggesztette az olajszállításokat Ukrajna fekete-tengeri kikötőjén, Odesszán át.
    

A Mol Nyrt. az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően a magyar-ukrán határon biztosított a folyamatos kőolajellátás. Az ukrán-kazah vita miatt kiesett kazah olajmennyiséget a hosszú távú szerződések keretén belül a partnerek más forrásokból pótolják.
    

A törvényi előírásoknak megfelelően Magyarországon egyebek mellett kőolaj- és az ebből előállított késztermék-tartalék készletek állnak rendelkezésre. Ezek kilencven vagy annál több napi átlagos felhasználást fedeznek.
    

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adatai szerint olajból 550 ezer tonna, benzinből 225 ezer tonna, gázolajból 443 ezer tonna tartalék van.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×